BNR ruleaza dolari si rostogoleste datorii

Schema de finantare gandita de Banca Centrala la sugestiile insistente ale FMI cuprinde vanzari rapide, fara multa tocmeala, a celor cateva societati nationale si banci care mai aduc profit si imprumuturi din afara. La numaratoare s-ar aduna 900 milioane USD de la Banca Mondiala, FMI si Uniunea Europeana, tot cam atat din credite deja contractate insa netrase pana acum, 600 milioane USD imprumuturi de la banci straine pe termen de sase luni - un an, ce urmeaza sa le faca BNR, 300 milioane USD di

Schema de finantare gandita de Banca Centrala la sugestiile insistente ale FMI cuprinde vanzari rapide, fara multa tocmeala, a celor cateva societati nationale si banci care mai aduc profit si imprumuturi din afara. La numaratoare s-ar aduna 900 milioane USD de la Banca Mondiala, FMI si Uniunea Europeana, tot cam atat din credite deja contractate insa netrase pana acum, 600 milioane USD imprumuturi de la banci straine pe termen de sase luni – un an, ce urmeaza sa le faca BNR, 300 milioane USD din obligatiuni emise de Ministerul Finantelor si 1,1 miliarde USD credite angajate de companiile private.
Luand in calcul cele 1,4 miliarde USD eventuale incasari din privatizare si investitii straine, BNR mizeaza pe un total de 5,2 miliarde USD.
Suma ar acoperi, sustine Isarescu, datoriile din 1999 (trei miliarde USD), deficitul balantei de plati (aproximativ doua miliarde USD) si ar ramane cateva sute de milioane pentru completarea rezervelor valutare.
Guvernatorul a recunoscut insa ca aranjamentul suna frumos la citit dar nu face altceva decat sa amane pericolul incetarii de plati pentru anul 2000. Atunci, alte imprumuturi. Datoriile se rostogolesc in gol, fara nici un castig pentru economie. La fel ca evreul scapatat care in fiecare dimineata se ducea la frate-sau cel bogat, si cerea cu imprumut 1.000 de dolari, iar seara ii aducea inapoi. „Bine mai, dar ce afacere faci tu, daca iei azi 1.000 de dolari si tot azi ii returnezi?”. „Nu castig nimic, dar vecinii ma respecta de cand au aflat ca rulez 2.000 de dolari pe zi”.