Scade inflaţia în România. Oficialii BNR vin cu veşti bune pentru toţi românii. Rata inflaţiei este aşteptată să scadă în ţara noastră până la final de an, iar situaţia va fi şi mai bună în 2024. Iată datele complete comunicate de Banca Naţională.
Scade inflaţia în România. Datele prezentate chiar astăzi, 19 octombrie, de BNR
Scade inflaţia în România. BNR a publicat minuta şedinţei de politică monetară din data de 5 octombrie. Potrivit experţilor Băncii Naţionale, rata inflaţiei este aşteptată să scadă în România, aşa cum s-a anticipat şi în raportul publicat în luna august.
Mai exact, vorbim despre o scădere până la 7,5% în luna decembrie 2023. Apoi, se estimează o rată a inflaţiei de 4,4% în decembrie 2024 şi la 3,8% la finele orizontului proiecţiei.
Pe 5 octombrie 2023, BNR a decis menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7%. Tot atunci, rata dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) a fost menţinută la 8%. La fel şi rata dobânzii aferente facilităţii de depozit, care a rămas tot la 6%.
A fost decisă şi păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit. Toate aceste decizii au fost luate în unanimitate.
Revenind la rata inflaţiei, potrivit minutei BNR, membrii Consiliului Băncii Centrale de la Bucureşti au indicat următoarele:
„În ceea ce priveşte evoluţiile viitoare, membrii Consiliului au arătat că, potrivit noilor evaluări, rata anuală a inflaţiei va continua să scadă până la finele anului curent în linie cu cea mai recentă prognoză pe termen mediu, publicată în Raportul asupra inflaţiei din august, care anticipa coborârea acesteia la 7,5% în decembrie 2023, la 4,4% în decembrie 2024 şi la 3,8% la finele orizontului proiecţiei”, indică sursa citată.
Motivele din spatele scăderii inflaţiei
BNR transmite că această descreştere este provocată de factori pe partea ofertei. E vorba în special despre efectelor de bază şi ajustările descendente ale cotaţiilor unor mărfuri, îndeosebi ale materiilor prime agroalimentare.
O altă cauză este recolta bogată de legume-fructe pe plan intern, precum şi plafonarea temporară a adaosului comercial la produse alimentare de bază, care ar putea fi prelungită cu încă 3 luni.
„Efectele dezinflaţioniste astfel exercitate vor fi receptate în principal pe segmentul energiei şi pe cel al alimentelor – deopotrivă procesate şi cu preţuri volatile –, afectând pe mai departe inclusiv dinamica inflaţiei de bază, iar, în ansamblul lor, vor fi mai intense în perspectivă apropiată decât s-a previzionat anterior şi contrabalansate doar în mică măsură de creşterea relativ mai pronunţată a dinamicii preţului combustibililor, pe fondul ascensiunii peste aşteptări a cotaţiei petrolului, au remarcat membrii Consiliului”, afirmă experţii BNR.
Cum evoluează economia României?
Cât despre mersul economiei din ţara noastră, Banca Naţională indică faptul că activitatea economică şi-a accelerat creşterea în trimestrul II la 0,9%, de la 0,5% în trimestrul I.
Au fost depăşite aşteptările, iar evoluţia face probabilă întreruperea trendului de restrângere a excedentului de cerere agregată în acest interval.
„În schimb, dinamica anuală a PIB a consemnat o nouă scădere semnificativă, inclusiv în raport cu previziunile, până la 1,1% în trimestrul II, de la 2,4% în primele trei luni ale anului”, mai precizează sursa citată.
Din partea poziţiei ciclice a economiei sunt de aşteptat presiuni inflaţioniste mai intense, dar în atenuare mai pronunţată pe orizontul apropiat de timp decât în prognoza precedentă, în condiţiile în care noile evaluări indică o decelerare semnificativă a creşterii trimestriale a PIB în a doua parte a anului, inclusiv în raport cu previziunile, după avansul peste aşteptări din trimestrul II.
Minuta completă a ședinței de politică monetară a Consiliului de administrație al BNR din 5 octombrie 2023 poate fi consultată aici.