Banca Naţională s-a sesizat în legătură cu un subiect relatat de capital.ro privind amanetarea caselor şi terenurilor atrăgând atenţia asupra ilegalităţii acestor practici.

„Banca Naţională a României a luat la cunoştinţă, prin intermediul informaţiilor publicate în presă, de faptul că anumite instituţii financiare nebancare de tip case de amanet oferă/acordă împrumuturi în baza unor garanţii imobiliare. Întrucât astfel de operaţiuni sunt prezentate ca fiind ,,absolut legale”, Banca Naţională a României consideră oportun să aducă la cunoştinţa publicului (precum şi a autorităţilor cu atribuţii de control) precizările următoare:

Condiţiile minime de acces la activitatea de creditare şi desfăşurarea acesteia pe teritoriul României sunt reglementate prin Legea nr.93/2009 privind instituţiile financiare nebancare, care stabileşte că activitatea de creditare ce poate fi desfăşurată de casele de amanet se limitează la „acordare de credite cu primire de bunuri spre păstrare”, ceea ce restrânge implicit categoriile de bunuri care pot face obiectul garanţiei creditului acordat de casele de amanet la bunurile mobile, ce pot fi primite şi păstrate de creditor până la rambursarea împrumutului”, se spune într-un comunicat al Băncii Centrale.

BNR atrage atenţia celor care ar fi dispuşi să îşi amaneteze locuinţele că, potrivit condiţiilor impuse de legislaţia în vigoare, casele de amanet nu pot accepta drept garanţie bunuri imobile, respectiv construcţii sau terenuri.

Reacţia BNR face trimitere directă la un articol publicat de capital.ro luna trecută în care era prezentată oferta unei case de amanet din Bucureşti care oferea un fel de împrumut ipotecar în sensul că dacă îţi amanetai casa primeai aproximativ 30% din valoarea ei.

Procedura este oarecum asemănătoare cu aceea practicată de către orice instituţie de credit respectabilă, în sensul că se verifică actele de proprietate. O condiţie absolut necesară este ca imobilul să fie intabulat şi liber de sarcini. După ce se făcea evaluarea şi contractul de ipotecă, banii erau oferiţi în maximum două zile.

Puteţi vedea integral articolul Aici