BNR si Bush au nasit dolarul

Cresterea cererii de dolari in primele doua saptamani ale anului, fenomen cu care ne-am obisnuit din 90 incoace, a obligat BNR sa vanda cateva zeci de milioane de dolari, pentru a tempera o depreciere rapida a leului, in ciuda faptului ca pe pietele internationale dolarul pierdea cent dupa cent in fata euro.Moneda unica a inceput anul la 1,0415 - 1,0491 dolari urcand pana la 1,0907 dolari in 27 ianuarie. Cresterea rapida a paritatii, care in doar patru zile a depasit trei praguri "psihologice",

Cresterea cererii de dolari in primele doua saptamani ale anului, fenomen cu care ne-am obisnuit din 90 incoace, a obligat BNR sa vanda cateva zeci de milioane de dolari, pentru a tempera o depreciere rapida a leului, in ciuda faptului ca pe pietele internationale dolarul pierdea cent dupa cent in fata euro.
Moneda unica a inceput anul la 1,0415 – 1,0491 dolari urcand pana la 1,0907 dolari in 27 ianuarie. Cresterea rapida a paritatii, care in doar patru zile a depasit trei praguri „psihologice”, a intervenit pe fondul cresterii riscului izbucnirii unui nou razboi in Golf. Insa raportul prezentat de seful inspectorilor ONU in Iraq, Hans Blix, la care s-au adaugat discursul adresat Natiunii de presedintele Bush si declaratia sefului Trezoreriei SUA, John Snow, privind revenirea la politica „dolarului tare”, au readus moneda americana pe un trend crescator; la finele lunii trecute euro era cotata pe pietele internationale la 1,0803 – 1,0830 dolari.
Pentru prima data in anii postrevolutionari leul a incheiat luna ianuarie printr-o apreciere fata de dolar. Cursul mediu al euro a avut un traseu invers decat dolarul. De la inceputul lui 2002 euro a crescut fata de leu cu aproape 25%.
Ce se va intampla insa in lunile urmatoare? Analistul financiar Radu Limpede considera ca „piata valutara a Romaniei va trece din 2003 pe „piciorul odihnit” (euro in locul dolarului). Insa ramanand mereu intr-un picior e greu sa dansezi, chiar si ritmuri „cuminti”, europene. BNR a oferit pana acum bancilor si, indirect, intregii economii romanesti doar ringul leu-dolar, tranzactiile comerciale majoritare intre leu si euro realizandu-se pe baza unui curs oglindit indirect de piata internationala. Instituind local doua ringuri valutare paralele si, implicit, doua cursuri ale leului, al caror arbitraj s-ar face doar „cu ochii la Londra”, acest mare dezechilibru al anilor de tranzitie s-ar rezolva si nu am mai „importa” volatilitatea imensa ce se inregistreaza azi pe pietele lumii”.
Operatorii futures de la Sibiu au cotat, la jumatatea lui ianuarie, raportul leu/euro cu scadenta luna aceasta la 37.500 lei. Hedgerii au fost mult mai prudenti, ei tranzactionand optiuni CALL la un pret de exercitare de 37.500 lei, cu prime cuprinse intre 200.000 si 800.000 lei. Pentru dolar insa vremurile raman inca tulburi. Dupa ce au afisat cotatii de cumparare pentru scadenta 28 februarie de 33.700 lei, operatorii sibieni au scazut permanent nivelul acestora, minimul atins fiind de 33.300 lei.
Paritatea euro/dolar a captat intreaga atentie a operatorilor sibieni. Primele contracte pentru scadenta februarie au fost tranzactionate la 1,05 dolari, pentru ca apoi pretul sa creasca brusc la 1,0950 dolari. Dupa atingerea acestui maxim paritatea a inceput sa coboare, la sfarsitul lui ianuarie tranzactiile realizandu-se la 1,082 – 1,085 dolari. In piata options cu scadenta in 28 februarie tranzactiile au fost in majoritate de tip PUT. Ele au fost realizate la preturi de exercitare de 1,0750 dolari, cu prime de 49.000 – 60.000 lei, si de 1,07 dolari, cu prime de 25.000 – 45.000 lei.
Pentru sfarsitul lui martie pretul futures de la New York a avut o evolutie crescatoare pentru euro. De la 1,0385 dolari la inceputul lui ianuarie, euro a urcat pana la 1,0833 dolari, incheind luna la 1,0781 dolari. Pentru septembrie cotatia euro era de 1,0713 dolari. Radu Limpede crede ca, „pe termen mediu si lung, America are o elasticitate si un potential de crestere duble fata de Uniunea Europeana.
Insa, in economia de peste Ocean s-au acumulat dezechilibre majore: de la industria farmaceutica si serviciile de sanatate cu cheltuieli astronomice, pana la recenta evitare a recesiunii prin schimbarea locuintelor de catre milioane de americani, ce au profitat de refinantarile avantajoase ale creditelor ipotecare, sau masinile noi luate cu mari disconturi. Aceste lucruri vor „barbieri” dur cresterea urmatorilor ani din SUA”.

Ce va fi
„Pe termen scurt, un conflict cu Irakul ar lovi dolarul, insa un razboi rapid si de succes ar inversa brusc trendul. Pe termen mediu, numirea lui John Snow la Trezoreria SUA, adept al „dolarului tare”, ar putea avantaja dolarul, dar e greu sa mizezi pe influenta sa asupra fortelor pietei.”

Radu Limpede, analist financiar