Sistemul financiar intern este supus presiunilor exercitate de turbulenţele financiare internaţionale, iar riscurile sunt în creştere, se afirmă în Raportul asupra stabilităţii financiare redactat de către BNR. "Instituţiile financiare din România nu au expuneri pe activele cu grad ridicat de risc ce au destabilizat sistemul financiar internaţional, însă efectele indirecte s-au resimţit, în proporţii diferite, la nivelul tuturor segmentelor sistemului financiar intern", se spun
Sistemul financiar intern este supus presiunilor exercitate de turbulenţele financiare internaţionale, iar riscurile sunt în creştere, se afirmă în Raportul asupra stabilităţii financiare redactat de către BNR.
„Instituţiile financiare din România nu au expuneri pe activele cu grad ridicat de risc ce au destabilizat sistemul financiar internaţional, însă efectele indirecte s-au resimţit, în proporţii diferite, la nivelul tuturor segmentelor sistemului financiar intern”, se spune în documentul menţionat.
Impactul turbulenţelor financiare internaţionale s-a resimţit cel mai puternic asupra pieţei de capital din cauza posibilităţii de transfer rapid al fondurilor, dar şi sensibilităţii ridicate la informaţiile din mediul financiar şi din economia reală, afirmă analiştii Băncii Centrale.
„Piaţa de capital reacţionează prima în perioadele de instabilitate, dar are şi capacitatea de a se redresa înaintea celorlalte sectoare financiare şi a economiei reale, în condiţiile restabilirii încrederii investitorilor”, se afirmă, de asemena, în raportul BNR.
Raportul integral îl puteţi vedea Aici
SURSA: BNR – Direcţia Stabilitate Financiară