Directorul Direcției Stabilitate din BNR, Eugen Rădulescu, a postat un mesaj incredibil pe Facebook, prin care practic se raliază la ceea ce au transmis guvernului social-democrat toți susținătorii protestatarului cu ”plăcuța suedeză”.
Un hohot de râs
”De-a lungul anilor am văzut (și) o diferențiere netă între stânga și dreapta în privința mesajului public. Constipat, tern, neatractiv la stânga; simpatic, imaginativ, atrăgător, la dreapta. Nu m-am putut abține să trag un hohot de râs la următoare fotografie”, este modul în care încearcă directorul din BNR să justifice insulta la adresa PSD postată pe contul să de Facebook.
Gestul lui Eugen Rădulescu a fost taxat de senatorul Daniel Zamfir, care a replicat spunând că Rădulescu ”a scăpat complet boii”, cu referire la poza postată de directorul BNR.
În poză, se poate vedea o vacă ce scoate sunetul specific, care este completat însă cu litrele IE PSD.
”Individul cu postarea de mai jos e Directorul Direcției Stabilitate din BNR. Înțeleg că-și trăiește acum, odată cu apariția rețelelor sociale, momentele ratate din tinerețe, dar ceea ce face e o mare rușine pentru BNR”, a scris senatorul Zamfir pe pagina sa de Facebook, după ce a distribuit, la rândul său, mesajul lui Eugen Rădulescu.
Aprig contestatar al PSD
Eugen Rădulescu, directorul Direcției Stabilitate din BNR, s-a făcut remarcat în ultima vreme ca un aprig contestatar al teoriei ”wage led growth” (creștere determinată de salarii), prin care strategii economici ai PSD au majorat veniturile populației din România, pentru a stimula creșterea economică.
”În realitate, wage led growth are o poziție cu totul marginală in abordările academice, iar ceea ce s-a întâmplat la noi în ultimii ani respectă doar parţial preceptele wage led growth. Oricum, condițiile din țara noastră nu justificau wage led growth ca politică macroeconomică”, a declarat Rădulescu, în octombrie 2019.
”În spațiul public s-au vehiculat afirmații destul de discutabile pentru a apăra wage led growth (WLG- teorie susținută de fostul consilier al premierului și profesor de economie Cristian Socol). Astfel, s-a spus că majorarea salariului minim pe economie în Germania a dus la creșterea ponderii salariilor în PIB cu 0,5%, ceea ce ar reprezenta WLG.
Nu există însă vreo posibilă comparație între Germania și România, în argumentația pentru WLG: Germania are excedent excepțional de cont curent în timp ce România are deficit ridicat și în creștere susținută.
Riscul de reducere a numărului salariaților
Germania are echilibru bugetar, în vreme ce în România deficitul e la limita depășirii nivelului de 3% din PIB. Germania oferă împrumuturi guvernamentale pe piață la dobânzi negative, în vreme ce România se împrumută la cel mai ridicat nivel de dobândă din toată UE
WLG implică creșterea salariilor, chiar peste nivelul de echilibru al pieței muncii, și reducerea profiturilor.
Implicații: Cum poate crește productivitatea cu mai puține investiții?. De asemenea, salariul minim (pe economie) este unul singur; nivelul de eficiență este valabil pentru fiecare agent economic în parte și deci, cu cât creșterea salariului minim este mai accelerată, cu atât se majorează riscul ca mai multe companii să își reducă numărul salariaților.
În plus, într-o economie mică deschisă implicațiile reducerii profiturilor asupra competitivității sunt ridicate. WLG postulează legătura de cauzalitate unidirecțională salarii – creștere economică. Cauzalitatea inversă este ignorată, deși aceasta este mult mai frecvent identificată în practică”, a mai spus Eugen Rădulescu, cu ocazia unei dezbateri pe teme economice.
Reacția senatorului PSD la adresa postării lui Eugen Rădulescu poate fi văzută mai jos.