in perioada 2 – 11 aprilie, la bursa la termen din Sibiu s-au realizat 527 tranzactii i valoare de peste 90 miliarde de lei. Numarul contractelor futures a fost de 5.077, iar cel al optiunilor de 2.757.
Lichiditatea din piata leu/dolar cu scadenta i luna aceasta a fost destul de mare, pretul de cotare al dolarului evoluind itr-un ecart foarte strins, cuprins itre 28.165 si 28.190 lei, datorat i special cotatiilor din piata spot. Aici, i ultima perioada, nivelul ofertei a iceput sa depaseasca, din nou, cu mult cererea, culminind cu ziua de 10 aprilie, cind vinzarile clientilor au fost superioare cumpararilor, cu 21 milioane de dolari. Astfel, daca i data de 5 aprilie dolarul a fost cotat la 28.170 lei, dupa o saptamina acesta a coborit la 28.165 lei. in piata options au fost realizate 1.500 de optiuni CALL cu scadenta 30 aprilie, la un pret de exercitare de 28.400 lei, cu prima de 379.000 lei/optiune.
„Moneda nationala isi continua deprecierea zilnica fata de dolar, i-tr-un ritm constant de 20 – 25 de lei, observa Adrian Popescu, vicepresedintele bursei sibiene. Faptul ca BNR isi face aparitia i piata spot, prin intermediul unor banci, face ca, iainte de fixarea cursului, dolarul sa fie cotat la „nivelul normal”, chiar daca exista momente i care cotatiile par sa iasa din tiparele consacrate de la iceputul anului. in piata sibiana, dolarul este cotat pentru sfirsitul lunii la circa 28.180 lei, ceea ce presupune o depreciere de 2,2%, care nu se deosebeste mult de media lunara de 2,05% iregistrata i primul trimestru. Pina la sfirsitul anului, leul poate cunoaste o depreciere de 27 – 28%, ceea ce ar presupune atingerea, i decembrie, a unui curs de 33.000 lei/dolar”, a icheiat Popescu.
in data de 6 aprilie au aparut primele cotatii pentru scadenta la trei luni (29 iunie). Interesant este faptul ca la cumparare s-au oferit 29.550 lei pentru un dolar, ceea ce presupune o depreciere de aproape 3% i iunie, luind i considerare pretul futures pentru mai. Profitind de situatie, vinzatorii au anuntat i piata un pret de 30.200 lei/dolar, care nu putea sa multumeasca cererea. La rindul sau, pretul de cotare al dolarului pentru luna viitoare a avut, i perioada 5 – 12 aprilie, o evolutie oscilanta, cuprinsa itre 28.740 si 28.895 lei.
Euro ramine preferinta speculatorilor
Cotatia raportului leu/euro cu scadenta luna aceasta a fost destul de stabila i perioada 5 – 12 aprilie. Daca la iceputul perioadei pretul a fost de 25.021 lei, la sfirsitul ei pretul a urcat la 25.200 lei, cumparatorii sperind itr-o revenire a monedei unice. in piata options cu aceasta scadenta,
s-au tranzactionat optiuni PUT la un pret de exercitare de 25.250 lei, cu o prima de 100.000 lei.
in schimb, pentru celelalte scadente, euro a avut o evolutie mai volatila. Astfel, pentru sfirsitul lunii mai, euro a fost cotat, i data de 5 aprilie, la 27.600 lei, coborind apoi la 27.500 lei. La finalul perioadei mentionate, euro a urcat la 27.620 lei, indicind mentinerea sperantelor i relansarea, icepind de la jumatatea anului, a monedei europene.
O evolutie la fel de oscilanta a avut-o si contractul cu scadenta i iunie, care a iceput perioada cu un pret de 27.400 lei; cotatia s-a prabusit i data de 6 aprilie la 26.980 lei, la urmatoarea sedinta moneda unica urcind isa la 27.140 lei. Interesant este faptul ca cei care au grabit scaderea euro au fost hedgerii, care i data de 11 aprilie au tranzactionat contracte la un pret de 26.980 lei.
Cea mai lichida piata de la Sibiu ramine i continuare cea a paritatii euro/dolar cu scadenta la o luna, ca urmare a volatilitatii mari pe care o au cotatiile monedei unice pe pietele de capital internationale. Adrian Popescu explica acest parcurs i „dinti de ferastrau” al euro prin faptul ca „desi analistii financiari asteptau ica de la sfirsitul lunii trecute o decizie din partea boardului Bancii Centrale Europene (BCE), de a reduce rata de refinantare a dobinzilor, i data de 11 aprilie decizia luata a fost de a mentine dobinda la 5,75%. Aceasta hotarire poate fi motivata de preferinta BCE de a se angaja itr-un proces de relaxare mai lenta a politicii monetare. Nu trebuie uitat ca, timp de 18 luni, a fost urmata cu consecventa o politica monetara care a avut drept obiectiv mentinerea sub control a inflatiei, si nu un anumit nivel al cursului euro, procedind i mai multe rinduri la majorari ale ratei dobinzii de refinantare. De asemenea, la sfirsitul anului trecut, i momentul i care s-a considerat ca devalorizarea accentuata a monedei unice pune i pericol stabilitatea preturilor, BCE a intervenit pentru a o sustine. Concluzionind, se poate spune ca Banca Europeana detine o pozitie solitara dupa ce, i ultimele doua saptamini, bancile centrale ale Angliei si Australiei au procedat la reducerea ratelor”.
Euro a iceput perioada cu un pret de 0,899 dolari, pentru ca i data de 6 aprilie sa atinga un maxim de 0,9015 dolari. incepind cu 9 aprilie, a fost dat semnalul de scadere a monedei unice, pretul futures fiind stabilit la 0,9012 dolari, a doua zi acesta scazind la 0,8974 dolari. Previziunile sumbre privind evolutia economiei din zona euro au produs, i data de 11 aprilie, o noua scadere accentuata a cotatiilor monedei unice. De altfel, „cireasa de pe tort”, a fost pusa atunci cind sase institute de cercetare, cele mai importante din Germania, au prognozat marirea nivelului inflatiei de la 1,7% la 2,1% si icetinirea cresterii economice de la 2,7% la 2,1%. Acestea au facut ca euro sa scada pina la un minim de 0,881 dolari, ceea ce a dat cistig de cauza vinzatorilor din zilele anterioare.