Testele de stres aplicate băncilor arată „în scenariul central” o creştere de 60% a cheltuielilor cu provizioanele în 2009 şi de 20% anul următor, pe fondul deteriorării capacităţii de rambursare a creditelor de către companii, potrivit BNR.

„Deteriorarea capacităţii de rambursare a creditelor de către companii conduce la migrarea unei părţi a creditelor în categorii superioare de risc. Ca rezultat, pe ansamblu cresc şi cheltuielile cu provizioanele, cu 60% în anul 2009 şi cu 20% în 2010, iar fondurile proprii existente la finele anului 2008 se diminuează cu circa 21%”, se arată în raportul anual de stabilitate financiară elaborat de BNR.

BNR aminteşte că, potrivit rezultatelor scenariului avut în vedere, 12 bănci înregistrează în condiţiile factorilor de risc niveluri ale solvabilităţii mai mici de 10% şi urmează să-şi suplimenteze fondurile proprii. Suma totală aferentă recapitalizării acestor bănci presupusă de scenariul aplicat este de circa un miliard euro.

Banca Naţională precizează că mai multe bănci au majorat deja fondurile proprii, toate băncile în cauză anunţând volumul de fonduri ce va fi suplimentat, sursa şi forma de capitalizare.

SURSA: Mediafax