in mod paradoxal, desi cererea de valuta pe piata a fost inferioara ofertei, cursul de schimb al dolarului a crescut sustinut. in prima jumatate a lunii octombrie, procentul cu care leul s-a depreciat fata de dolar (1,26%) a fost apropiat de cel inregistrat pe tot parcursul lunii septembrie (1,6%).
Cum vanzarile catre clienti au fost mai mici decat cumpararile de valuta (fenomen explicabil prin caderea mai accentuata a importurilor, comparativ cu declinul exporturilor), dealerii au pus aceasta evolutie pe seama intrarii in piata a Bancii Nationale a Romaniei, in calitate de cumparator net. Prin actiunile sale, BNR a sustinut deprecierea monedei nationale, obiectiv negociat cu Fondul Monetar International, iar pe de alta parte, si-a captusit rezerva valutara, serios afectata de serviciul datoriei externe in primul semestru din acest an, rezerva ce a ajuns la mai putin de o treime din valoarea cu care a debutat in 1999 (de la 2 miliarde de dolari, la 620 milioane de dolari).
Primele transe din imprumuturile negociate cu FMI si Banca Mondiala, dar in special cumpararile de valuta de pe piata interna – aproape 800 milioane de dolari – au condus la o crestere a rezervei de valuta cu 856,5 milioane de dolari, ajungand, astfel, la peste 1,4 miliarde dolari. Suma este insa insuficienta, in absenta altor surse de finantare pentru consolidarea rezervei valutare. BNR si-a propus sa incheie anul cu o rezerva valutara de peste 2 miliarde dolari, tinta explicabila, avand in vedere ca in anul 2000 Romania mai are de trecut un hop: un serviciu al datoriei externe de 2 miliarde dolari.
Continuarea acordului cu FMI si, implicit, acordarea celei de a doua transe asteapta o decizie de la Washington. Prin ea, oficialii FMI isi vor face publica ori intentia de a renunta la conditia obtinerii de imprumuturi externe de catre Romania, ori blocarea imprumutului.
De la Banca Mondiala nu este sigur ca vom mai primi ceva bani anul acesta, in cadrul acordului ASAL sau PSAL. Aceasta explica prezenta in piata a BNR in dorinta de a cumpara valuta si deprecierea monedei nationale peste predictiile dealerilor. Este greu de crezut ca va renunta la acest gen de operatiuni, in absenta contractarii unui nou imprumut.
Cum importurile energetice nu se vor regasi pe piata valutara (volumul mare al creantelor producatorilor i-a impins pe acestia catre contractarea de credite externe), iar cele de bunuri de consum este greu de crezut ca vor avea forta pentru a accentua deprecierea monedei nationale, Banca Nationala va ramane principalul jucator in scena cotatiilor. Pana unde va lasa banca centrala sa urce cursul? Ultimele cifre anunta valori ce depasesc 18.000 lei pentru un dolar.
BNR tine cursul valutar
21 octombrie 1999, 12:00
Ultima modificare în 21 octombrie 1999, 15:00
in mod paradoxal, desi cererea de valuta pe piata a fost inferioara ofertei, cursul de schimb al dolarului a crescut sustinut. in prima jumatate a lunii octombrie, procentul cu care leul s-a depreciat fata de dolar (1,26%) a fost apropiat de cel inregistrat pe tot parcursul lunii septembrie (1,6%). Cum vanzarile catre clienti au fost mai mici decat cumpararile de valuta (fenomen explicabil prin caderea mai accentuata a importurilor, comparativ cu declinul exporturilor), dealerii au pus aceasta e
Etichete: arhiva,
dolari
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook