Prognoza privind atingerea pragului de 33.500 lei/dolar la inceputul lui noiembrie a fost confirmata, la sfarsitul lunii trecute cursul mediu calculat de BNR fiind stabilit la 33.524 lei. Tranzactiile de la Sibiu cu scadenta 31 octombrie au fost realizate la preturi futures de 33.295 lei, intr-o perioada in care se parea ca dolarul se va mentine in dreptul pragului de 33.000 lei; preturile futures au urcat la 33.475 lei la sfarsitul lunii. Avand in vedere ca deprecierea leului a inceput doar in ultima decada a lunii, atunci cand au aparut si declaratiile oficialilor BNR privind o scadere mai ampla a leului pana la sfarsitul anului, nu putem spune ca vanzatorii de la Sibiu au cazut in capcana intinsa de cumparatori.

Cum iarna nu-i ca vara, nici noiembrie nu va fi ca octombrie

Pentru scadenta 29 noiembrie, primele tranzactii au fost realizate la 33.750 lei, pentru ca la finele lunii trecute dolarul sa scada la 33.700 lei. Se pare ca vanzatorii cred ca deprecierea leului va fi mai mica decat in octombrie, luand in calcul o reducere a cumpararilor de dolari la care a recurs BNR pentru a stopa o eventuala apreciere mai mare a leului. Nu trebuie insa uitat faptul ca piata valutara este inundata de dolari. In opinia dealerilor, fara interventiile BNR am fi putut asista in vara chiar la o scadere a dolarului sub pragul de 30.000. Aceasta ar fi periclitat eficienta exporturilor si ar fi marit in mod ingrijorator creditul in dolari. Luna trecuta, la Bursa din Sibiu au fost realizate 25.191 contracte futures si options, volumul tranzactiilor ridicandu-se la 152 miliarde de lei. In primele zece luni ale anului 2002 pe piata la termen s-au realizat cu 30% mai multe contracte decat in perioada similara a anului trecut, numarul acestora depasind nivelul de 200.000.

Euro a urcat la 99 de centi

Moneda unica europeana a reusit in ultima zi a lunii trecute sa sparga, chiar pe pietele americane, bariera de 99 de centi. Aceasta evolutie s-a datorat rezultatelor economice de peste Ocean, unde PIB a crescut in perioada iulie – septembrie cu doar 3,1%, in timp analistii indicau un nivel de 3,7%. In acelasi timp indicele american de incredere a consumatorilor a coborat de la 93,7 puncte in septembrie, la 79,4 puncte in octombrie, cel mai scazut nivel din noiembrie 1997. Tranzactiile pe paritatea euro/dolar cu scadenta luna aceasta au fost realizate la Sibiu la preturi de 98,40 – 98,80 centi.

Luna trecuta, pe piata options euro/dolar s-au realizat 7.879 de optiuni, cea mai mare parte a acestora fiind de tip CALL. „Cumparatorii care au mizat pe o crestere a euro peste pragul de 98,50 centi pana la sfarsitul lunii, ceea ce s-a si intamplat, au realizat profituri. Proportia optiunilor in bani la data scadentei a fost de 33%, deci doua treimi dintre vanzatorii de optiuni au ramas cu primele incasate”, a declarat Petronela Trif, seful departamentului Optiuni al BMFMS. Pentru scadenta noiembrie s-au tranzactionat tot optiuni CALL, care ar putea fi profitabile pentru cumparatori, avand in vedere ca ele au fost realizate la preturi de exercitare de 99 centi, cu prime de 20.000 – 30.000 lei si 98,50 centi cu prime de 70.000 lei.