BNR va lansa o monedă în România. Va avea o valoare nominală de 10 LEI

BNR

SURSA FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Banca Națională a României (BNR) va lansa în circuitul numismatic o monedă din argint cu tema 150 de ani de la naşterea lui Constantin I. Parhon.

BNR va lansa o monedă de argint în memoria lui Constantin I. Parhon

Pe 28 octombrie 2024, Banca Națională a României (BNR) va sărbători o piatră de hotar istoric prin lansarea unei monede din argint dedicată împlinirii a 150 de ani de la nașterea lui Constantin I. Parhon, un titan al endocrinologiei românești.

Pe aversul acestei piese deosebite, veți descoperi o splendidă reprezentare a Institutului Național de Endocrinologie C.I. Parhon din București, alături de un fragment din decretul regal emis de Regele Mihai I, toate încadrați de inscripția elegantă „ROMÂNIA” și stema țării. Valoarea nominală de „10 LEI” și anul emisiunii, „2024”, completează acest design de excepție.

SURSA FOTO: BNR

Reversul monedei este cu adevărat impresionant: portretul lui Constantin I. Parhon, surprins în laboratorul său, alături de numele său și anii de viață „1874-1969”. O piesă care nu doar că îți va îmbogăți colecția, dar va aduce un omagiu adus unei figuri emblematice a medicinei românești.

SURSA FOTO: BNR

Detalii de colecție

Fiecare monedă din argint este protejată cu grijă într-o capsule de metacrilat transparent și vine împreună cu o broșură de prezentare, precum și un certificat de autenticitate redactat în română, engleză și franceză. Aceste documente sunt semnate cu mândrie de guvernatorul BNR și casierul central.

Cu un tiraj limitat de doar 5.000 de exemplare, această monedă se va vinde la prețul de 530 de lei (exclusiv TVA), iar prețul include atât broșura de prezentare, cât și certificatul de autenticitate.

Disponibilitate

Monedele din argint cu tema 150 de ani de la nașterea lui Constantin I. Parhon vor avea putere circulatorie pe teritoriul României și vor putea fi achiziționate prin sucursalele regionale ale BNR din București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași și Timiș.

Nu ratați ocazia de a deține un fragment din istorie! Fie că sunteți colecționari pasionați sau doriți să oferiți un cadou memorabil, această monedă este cu siguranță o alegere inspirată!

Despre Constantin I. Parhon

Constantin I. Parhon este o figură importantă în istoria medicinei românești și universale, considerat „părintele” endocrinologiei din România. El a scris prima carte de endocrinologie din lume împreună cu Moise Goldstein și a fost directorul Institutului de Endocrinologie, unul dintre primele institute de acest tip la nivel internațional. De asemenea, a creat prima catedră de endocrinologie la Facultatea de Medicină din București.

Parhon s-a născut în Câmpulung Muscel și a urmat școala în mai multe orașe, obținând bacalaureatul în 1892. Deși a vrut să studieze științele naturale, a ales medicina și a obținut titlul de doctor în 1900. În timpul studiilor, a lucrat în spitale din București și a publicat lucrări pe teme medicale.

După absolvire, a fost medic la Spitalul Rural „Rallet” și apoi la Spitalul Pantelimon. A devenit docent la Clinica de Boli Nervoase din București și a urmat un stagiu de perfecționare la München. În 1909, a publicat prima carte de endocrinologie, „Les secretions intern”, un important aport la științele medicale.

Parhon a predat Neurologie și Psihiatrie la Universitatea din Iași și la București, contribuind cu peste 400 de lucrări în domeniul medicinei. A fost pasionat de natură și a studiat plantele, descoperind că unele dintre ele nu dezvoltă cancer și le-a folosit în prepararea unui ceai.

În 1946, Regele Mihai a înființat Institutul de Endocrinologie „I.C. Parhon”, iar el a fost și director al Institutului de geriatrie între 1952 și 1957. A fost activ în societăți profesionale și academice, devenind membru al Academiei Române și fondator al mai multor organizații medicale. Pe lângă cariera sa medicală, a avut și o activitate politică, pe care a abandonat-o spre sfârșitul vieții.