"Va trebui să alegem o cale. O instituţie cu competenţe pe toate domeniile sau constatăm şi în această situaţie existenţa unei specificităţi a industriei financiare şi a serviciilor financiare şi necesitatea separării domeniului pieţelor financiare, care este mai larg decât al serviciilor bancare? Separăm aceste pieţe financiare de zona economiei reale? (…) Sunt întrebări la care trebuie, probabil în această primăvară, să dăm un răspuns şi să facem propuneri de legiferare. Vom aştepta apoi din partea Parlamentului să ne creeze cadrul instituţional în care să putem funcţiona", a declarat luni Bogdan Olteanu, în cadrul Colocviului cu tema "Soluţionarea alternativă a diferendelor în domeniul bancar'.
În opinia sa, asigurarea unui echilibru între consumator şi agentul economic este importantă inclusiv din perspectiva asigurării stabilităţii financiare, dar şi din punctul de vedere al stabilizării şi încurajării creditului. "Cel puţin din aceste două puncte de vedere, interesul BNR în instituirea mecanismului este evident", a explicat Olteanu.
Oficialul BNR a subliniat faptul că, în România, protecţia consumatorului în general, şi a consumatorului de servicii financiare în special, reprezintă o necesitate socială, dar şi o responsabilitate instituţională generată de adoptarea, în 2013, a Directivei 11, care este în proces de implementare şi în România. "Prin această directivă se urmăreşte implementarea unui mecanism prin care, între comerciant şi consumator să se poată realiza o soluţionare alternativă a eventualelor dispute, anterior accesului la instanţă", a mai spus Bogdan Olteanu.
El a mai spus că este foarte important ca soluţiile propuse să fie accesibile financiar, mai ales că Directiva Europeană se referă la costuri zero sau simbolice pentru consumator. De asemenea, soluţiile trebuie să fie rapide şi eficiente.
Sursa: Agerpres