BNR va schimba regulamentul pentru provizioanele băncilor

Banca Naţională a României (BNR) va modifica până la începutul anului viitor sistemul de provizionare în ceea ce priveşte creditele reeşalonate, noua măsură urmând să optimizeze capacitatea unei bănci de a acorda credite, a declarat pentru Mediafax preşedintele AOAR, Florin Pogonaru. "Am căzut de acord (cu BNR - n.r.) asupra unei noi metodologii privind sistemul de reeşalonare a creditelor. Cât de curând, BNR o să iasă cu prevederile. În mod sigur, începând cu anul viito

Banca Naţională a României (BNR) va modifica până la începutul anului viitor sistemul de provizionare în ceea ce priveşte creditele reeşalonate, noua măsură urmând să optimizeze capacitatea unei bănci de a acorda credite, a declarat pentru Mediafax preşedintele AOAR, Florin Pogonaru.

„Am căzut de acord (cu BNR – n.r.) asupra unei noi metodologii privind sistemul de reeşalonare a creditelor. Cât de curând, BNR o să iasă cu prevederile. În mod sigur, începând cu anul viitor vom avea un nou cadru”, a spus Pogonaru.

El a explicat că modificările vizează „chestiuni” foarte tehnice, care vor îmbunătţi capacitatea unei bănci de a acorda credite în general.

„Au fost faţă în faţă oamenii de afaceri care şi-au expus problemele şi băncile care le-au explicat restricţiile pe care le au şi de ce nu dau credite. S-a creat un cadru foarte bun de dialog”, a afirmat Pogonaru, care a participat, vineri, din partea Asociaţiei Oamenilor de Afaceri (AOAR) la o întâlnire cu BNR, Asociaţia Română a Băncilor (ARB), Asociaţia Naţională a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), şi alţi reprezentanţi din mediul de business.

Potrivit directorului direcţiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, regulamentul ar putea avea unele clarificări, astfel încât băncile să ia în calcul la clasificare o încadrare a situaţiei financiare a debitorului cel puţin la fel de strictă, dar să-l poată introduce într-o categorie mai bună de risc în funcţie de serviciul datoriei.

Orice modificare se va face doar cu acordul FMI

Pe de altă parte, Cinteză a arătat că nu este posibilă o aplicare a standardelor internaţionale de contabilitate IFRS doar la nivelul provizioanelor, pentru că un standard nu poate fi aplicat doar acolo „unde convine”.

Potrivit oficialului BNR, orice modificare a regulamentului de provizionare ar putea fi aprobată numai cu acordul Fondului Monetar Internaţional.

Ponderea creditelor îndoielnice şi pierdere în total credite era de 14,18% în luna septembrie şi de 14,8% în octombrie.

Totodată, valoarea provizioanelor constituite de bănci în primele nouă luni s-a situat la 12,9 miliarde de lei, în creştere cu 14% faţă de suma de la jumătatea anului şi cu aproape 70% faţă de decembrie 2008. În luna octombrie, provizioanele băncilor au avansat la 13,9 miliarde de lei.

Bancherii cer de multă vreme modificarea normelor

Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Gheţea, a declarat, la începutul lunii noiembrie, că băncile cer BNR modificarea normelor, astfel încât să poată modifica clasificarea unui credit restructurat pe perioada rămasă până la scadenţa acestuia.

ARB a decis la începutul lunii septembrie să propună ca data implementării IFRS să fie 1 ianuarie 2012, ca bază de raportare financiară la nivelul situaţiilor individuale şi nu ca bază contabilă, cu condiţia ca metodologia de aplicare contabilă şi fiscală să fie aprobată într-un termen rezonabil.

Totuşi, potrivit unui proiect de ordin al BNR, instituţiile de credit vor întocmi pentru 2009, 2010 şi 2011 şi un set de situaţii financiare anuale conforme cu standardele internaţionale de contabilitate, IFRS, care vor fi trimise la Banca Naţională a României şi Ministerul Finanţelor Publice.

SURSA:Mediafax