Sfarsitul lunii iunie si inceputul lui iulie au fost marcate de o crestere a dobanzilor la depozitele bancare, atat pentru persoanele fizice, cat si pentru cele juridice. Este adevarat insa, cresterile nu sunt spectaculoase – de jumatate sau cel mult un procent peste dobanda veche. Dupa ce BRD Groupe Societe Generale a permanentizat premiul de dobanda acordat initial doar pentru depozitele de 25 si 50 de milioane de lei, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania si, mai nou, Piraeus Bank au urcat dobanzile cu aproximativ un procent. In ce priveste depozitele in valuta insa, deciziile luate de forurile internationale au determinat o usoara scadere a dobanzilor, intre 0,25% si 0,50%. Pe piata bancara romaneasca aceste tendinte sunt slab reprezentate momentan, doar HVB Bank si Piraeus Bank fiind bancile care au scazut dobanzile la depozitele in dolari, in medie cu 0,25%.
Dealerii spun ca, probabil, aceasta tendinta de crestere a dobanzilor pasive la lei se va generaliza. Explicatiile acestei miscari usor ascendente ale dobanzilor pasive sunt multiple. Bogdan Baltazar, presedintele BRD, este de parere ca avem de-a face cu o usoara revenire a dobanzilor la lei. ,,Datorita reactiei pietei, a felului in care deponentii au primit scaderile de acum doua-trei luni, dobanzile trebuie restabilite, cu atat mai mult cu cat in piata economisirii nu prea exista lei,,, a declarat Baltazar. Pe de alta parte, Victor Andrei, trezorierul sef al Citibank, este de parere ca tendinta existenta pe piata bancara, de crestere a randamentelor la depozitele bancare, s-ar datora mai curand dobanzii de referinta stabilite de BNR. Atata timp cat BNR a crescut dobanda de referinta de la 17,4% in aprilie, la 17,9% in mai si apoi la 18,2%, semnalul general a fost dat pietei. Oficialii BNR se gandesc acum la o recalculare a indicatorilor macroeconomici pentru 2003.
Deocamdata, dobanzile la credite nu cresc
Cresterea dobanzilor pasive atrage dupa sine intrebarea: ne putem astepta la o majorare a dobanzilor la credite in ultimele luni? Mai ales daca luam in calcul ultimele declaratii facute de viceguvernatorul BNR, Mihai Bogza, potrivit caruia bancile ar trebui sa franeze creditarea. Probabil ca si in acest caz semnalul va fi dat tot de forurile tutelare – BNR si Ministerul Finantelor. Cu toate acestea, trebuie avut in vedere ca rata dobanzilor la credite in Romania este cu mult mai mare decat rata dobanzii de referinta a BNR. Daca la noi media dobanzilor la credite este in cel mai fericit caz in jur de 25%, la o dobanda de referinta de 18,2%, trebuie sa mentionam ca in alte state dobanzile la credite nu depasesc cu mai mult de 2 procente taxa scontului (n.r.- dobanda de referinta in terminologia BNR). Conditii in care dobanda la credite ar trebui sa scada, in ciuda diferentelor dintre dobanzile active si pasive percepute de banci ca fiind prea reduse.