„La 4 luni de la punerea în aplicare a OUG 79/ 2017, putem sintetiza efectele acestui act normativ după cum urmează: bugetul public consolidat, conform Programului de Convergenţă 2018 (raport elaborat de Ministerul Finanţelor Publice, în cadrul procesului Semestrului European), pierde 2,38 miliarde de lei, în 2018, ca efect al aplicării OUG 79/2017. Un număr considerabil de salariaţi au înregistrat reduceri ale veniturilor nete, alţii se situează într-o poziţie de risc de reducere a salariului net. Fenomenul de aplatizare a ierarhiilor salariale s-a accentuat, ponderea contractelor individuale de muncă cu timp complet încheiate cu un salariul de bază brut egal cu salariul minim a atins un nou record”, susţin, potrivit unui comunicat, reprezentanţii BNS.
Potrivit acestora, Legea 241/2005 privind combaterea evaziunii fiscale a rămas în continuare în aceeaşi formă, „nici măcar nu există o iniţiativă legislativă” în acest sens.
De asemenea, companiile care împreună adunau mai mult de 50% din datoriile restante la bugetele de asigurări sociale au continuat să acumuleze datorii.„Efectele OUG 79/2018 vor continua să se manifeste, pe termen scurt primii vizaţi vor fi salariaţii aflaţi în concedii medicale dar şi cei ce beneficiază de scutire la plata impozitului pe venit, pentru care avem perioade de tranziţie ce se vor închide în cursul acestui an. Mecanismele de protecţie create de Guvern s-au dovedit a fi ineficiente, în plus au indus mai multă tensiune în piaţa muncii”, au menţionat sindicaliştii.
De la 1 ianuarie, este în vigoare Ordonanţa 79/2017 care prevede transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat.
Agerpres