BNS: Mii de decizii de recalculare a pensiilor riscă să fie emise greșit

Într-un comunicat, Blocul Național Sindical (BNS) atrage atenția asupra riscurilor asociate cu recalcularea grăbită a pensiilor, semnalând o gestionare defectuoasă a acestui proces de către Casa Națională de Pensii. Se ignoră drepturile câștigate în instanță și realitatea de pe teren. Recalcularea pensiilor se realizează într-un ritm periculos, fără a asigura că sistemul informatic este actualizat și capabil să integreze hotărârile judecătorești definitive.

În Monitorul Oficial nr. 669 din 12.07.2024 a fost publicată Decizia nr. 28/03.06.2024 a ICCJ, care clarifică drepturile pensionarilor care au lucrat în unități de producție a energiei electrice și în termocentrale. Deși această decizie este obligatorie atât pentru instanțele de judecată, cât și pentru casele teritoriale de pensii, acestea din urmă nu au aplicat soluțiile favorabile pentru pensionarii afectați, ignorând dispozițiile instanței supreme. Astfel, mii de pensionari sunt privați de drepturile legale ce le revin în urma recalculării pensiei.

Aceeași situație se regăsește și în cazul pensionarilor care au lucrat în silvicultură și care sunt afectați de Decizia nr. 36/2023 a ICCJ. Aceste categorii de pensionari sunt prejudiciate, deoarece casele de pensii nu aplică deciziile ICCJ din diverse motive.

Programul informatic nu este adaptat și va emite decizii eronate

În contextul recalculării pensiilor, programul informatic utilizat momentan funcționează doar conform cerințelor legale, dar nu este adaptat pentru a integra și respecta hotărârile judecătorești esențiale pentru drepturile pensionarilor care au lucrat în condiții speciale. Lipsa acestei actualizări va duce la emiterea eronată a mii de decizii de recalculare. Este evident că programul informatic bazat pe Legea nr. 263/2010 nu poate fi actualizat într-un timp atât de scurt pentru a reflecta corect noile condiții speciale de muncă.

BNS scrie în comunicat că a subliniat în repetate rânduri aceste probleme și a solicitat Ministerului Muncii și Casei Naționale de Pensii Publice să implementeze urgent măsurile administrative necesare pentru corectarea situației. În absența acestor măsuri, inechitățile se vor adânci, afectând disproporționat pensionarii vulnerabili, care nu au resursele necesare pentru a verifica corectitudinea deciziilor primite.

BNS arată că, în ciuda entuziasmului generat de recalculările și creșterile de pensii promise, vor apărea mii de cereri suplimentare de recalculare, ceea ce va bloca activitatea caselor teritoriale de pensii, va supraîncărca instanțele de judecată și va genera discriminări în rândul pensionarilor.

BNS cere o recalculare riguroasă, astfel încât fiecare pensionar să primească ceea ce i se cuvine, fără erori și compromisuri. Pensionarii nu trebuie să suporte consecințele unor procese administrative grăbite și neglijente!