Se dorește reducerea posturilor din Senat

Angajații Senatului sunt șocați de declarațiile lui Ilie Bolojan legate de o presupusă restructurare a instituției. Ilie Bolojan și Mario Ovidiu Oprea au încercat să arate că au consultat sindicatele, dar, de fapt, au avut doar o întâlnire inițiată de sindicate. Conducerea Senatului le-a cerut liderilor sindicali să semneze un document despre restructurări, dar aceștia au refuzat, spunând că nu reflectă punctul lor de vedere.

Sindicatele spun că sunt de acord cu ideea de a face Senatul mai eficient, dar acțiunile lui Bolojan arată lipsă de viziune și competență. Ei nu înțeleg de ce Bolojan se grăbește să își impună autoritatea. Sindicaliștii susțin că Bolojan se concentrează doar pe tăierea posturilor și nu pe îmbunătățirea reală a instituției.

Sindicatele sunt îngrijorate că Bolojan vrea să reducă posturi, deși în ultimii ani au fost angajați fără concurs. Ei consideră că această reorganizare ar putea fi o oportunitate bună pentru a discuta și despre alte cheltuieli ale Senatului, nu doar despre salariile angajaților.

„Se doreşte reducerea de posturi, în condiţiile în care în ultimii 5-6 ani s-au făcut angajări fără concurs. Poate că, în acest context al reorganizării, ar fi un bun prilej să se discute despre celelalte costuri care afectează bugetul Senatului şi nu doar cheltuielile cu personalul. Atragem atenţia asupra faptului că dl. Ilie Bolojan are antecedente în a încălca drepturile angajaţilor.

În scurtul mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, nu a respectat legislaţia privind procedura de reorganizare, fapt constatat de o instanţă judecătorească care a dispus reîncadrarea lor pe post, plata de despăgubiri ale acestora care au afectat bugetul contribuabililor.

Adresăm o întrebare opiniei publice: cine va plăti factura despăgubirilor pentru procesele câştigate de cei peste 190 de angajaţi care vor acţiona în instanţă şi cărora li se va da câştig de cauză? Domnul Bolojan care nu va mai fi pe funcţie în momentul deciziilor judecătoreşti sau contribuabilii statului român ?”, informează Sindicatul Personalului Contractual şi Sindicatul Şoferilor din Senatul României.

BNS nu este de acord cu măsurile propuse de Ilie Bolojan și Mario Ovidiu Oprea

Blocul Național Sindical (BNS) nu este de acord cu măsurile propuse de Ilie Bolojan, președintele Senatului, și Mario Ovidiu Oprea, secretarul general al Senatului, legate de reorganizarea instituției și reducerea a aproximativ 200 de posturi. Sindicatele acuză mai multe lucruri:

  • Lipsa transparenței: Măsurile sunt luate fără criterii clare, ceea ce ar putea duce la discriminări și acțiuni abuzive.
  • Încălcarea legii: Proiectul de hotărâre încalcă legile existente, cum ar fi Legea nr. 7/2006, Codul Administrativ și Codul Muncii.
  • Lipsa unei evaluări serioase: Reorganizarea nu se bazează pe o analiză detaliată a numărului de angajați necesar.

Ce cere BNS:

  • O reorganizare transparentă și echitabilă.
  • Respectarea drepturilor angajaților, în special pentru categoriile vulnerabile.
  • Consultări reale cu sindicatele pentru a înțelege impactul măsurilor asupra instituției.
Ilie Bolojan
Ilie Bolojan (SURSA FOTO: Senatul României)
Mario Ovidiu Oprea
Mario Ovidiu Oprea (SURSA FOTO: Camera Deputaților)

Reacția FNSA

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) denunţă metoda abuzivă şi opacă prin care sunt adoptate şi comunicate măsuri de restructurare a personalului angajat la nivelul Senatului României, o instituţie esenţială pentru structura Statului român. Diminuarea numărului de angajaţi cu 25%, fără discuţii reale cu reprezentanţii sindicatelor şi fără o evaluare atentă a efectelor asupra funcţionării instituţiei, constituie un demers care stârneşte serioase îndoieli asupra profesionalismului şi intenţiilor corecte ale iniţiatorilor. Hotărârile arbitrare de acest fel afectează stabilitatea şi eficienţa unei instituţii fundamentale pentru democraţia românească.

Într-o asemenea situaţie, ne punem o întrebare pertinentă: cine le va organiza, având în vedere că toţi lucrătorii vor fi supuşi evaluării? Vor rămâne doar politicienii care de mult timp aşteaptă să-şi ”planteze” cadrele de partid în instituţie. Probabil acesta este şi scopul demersului. De asemenea, subliniem că un Preşedinte al Senatului cu o experienţă extrem de redusă în funcţie nu poate face o evaluare obiectivă şi bine fundamentată a necesarului de personal sau a competenţelor existente.

Adoptarea unor decizii atât de drastice, într-o perioadă foarte scurtă, evidenţiază o atitudine neatentă şi neprofesionistă, având implicaţii potenţial severe asupra stabilităţii şi eficienţei instituţiei. Reorganizările de personal anunţate de către conducătorii politici ai instituţiilor, reprezintă de fapt un demers populist şi continuarea politizării instituţiilor din sectorul administraţie publică. Implementarea unor măsuri radicale fără un plan strategic bine definit, fără consultări şi fără măsuri de suport temporar va afecta serios funcţionarea Senatul Românie.

Cerem conducătorilor Senatului să acţioneze cu responsabilitate, să respecte valorile democraţiei şi să renunţe la utilizarea populismului ca metodă de a lua decizii. FNSA îşi exprimă în mod public susţinerea şi sprijinul pentru orice acţiune validă a angajaţilor din Senat în apărarea drepturilor lor şi anunţă că va întreprinde toate măsurile necesare pentru a proteja interesele acestora”, scrie într-un comunicat de presă.