‘PDL solicită Guvernul Ponta să înceteze să ne mai sărăcească, să ne mai învrăjbească şi să ne mai separe. (…) Am sesizat intenţia Guvernului de mărire a cotei unice, această măsură a fost însă retrasă, dar trebuie să fim conştienţi de ceea ce ni se pregăteşte. Pe fond, ni se pregăteşte o lovitură mult mai puternică pentru economie. Este o măsură deja anunţată, discutăm despre impozitul diferenţiat. Acesta ar însemna explozia evaziunii fiscale. (…) Putem ajunge şi la o creştere a impozitelor de 35%’, a spus Anca Boagiu duminică, într-o conferinţă de presă.
CITEŞTE ŞI DEZASTRU BUGETAR: Încasările slabe și chetuielile mari de bunuri, cârpite cu tăieri de investiții
Acesta a precizat că sub Guvernul Năstase, care a aplicat cota diferenţiată, evaziunea fiscală era de 40%, adăugând că Guvernul Ponta intenţionează să aplice patru cote de impozitare diferenţiate, respectiv de 15%, 25% şi 35%.
‘Cianura pregătită de Guvernul Ponta românilor se numeşte impozitul diferenţiat. Acesta, conform calculelor prezentate de Ponta când era în opoziţie, are valoare de 35%. PDL a introdus cota unică de 16% în decembrie 2004, iar efectele au fost imediate: bani la bugetul ţării şi reducerea evaziunii fiscale. În plus, în programul de guvernare al PDL era vizată reducerea ei la 12%. Practic, vom scoate din buzunare circa 11 milioane lei în cazul creşterii cotei unice la 22%’, a mai spus Anca Boagiu. Ponta: "Avem încasări mai mici cu 3,8 miliarde de lei, dar cota unică nu va creşte"
Premierul Victor Ponta a declarat recent că, în opinia sa, cota unică de impozitare, în prezent de 16%, potrivit programului de guvernare şi acordului în USL, ”poate şi ar fi bine să fie scăzută pentru categoriile de persoane care au venituri reduse, acea scădere la 12 şi la 8%”.
De asemenea, liderul PNL, Crin Antonescu, a precizat că treptele de impozitare care ar putea fi introduse se referă doar la persoanele cu venituri reduse.
‘Nu se mişcă, în sus în orice caz, cota unică de impozitare în România, cea de 16%. În programul electoral, ca şi în programul de guvernare al USL, unul dintre puncte, cât se poate de concret, cât se poate de explicit, cu cifre, este cel care vorbeşte despre menţinerea cotei maxime de 16%, indicând şi dorinţa guvernului, majorităţii parlamentare ca pe parcursul mandatului să poată recurge chiar la nişte trepte inferioare, de 12, respectiv 8% pentru anumite categorii de venituri’, a subliniat liderul PNL. AGERPRES CITEŞTE ŞI EDITORIALUL REDACTORULUI ŞEF CAPITAL: