Endometrioza afectează aproximativ 200 de milioane de femei din întreaga lume. În ciuda prevalenței sale, persoanele care trăiesc cu această boală pot primi diagnosticul și după mai mulți ani de la primele simptome, potrivit The Conversation.
Care sunt simptomele endometriozei și pe cine afectează
Deși este adesea reprezentată ca o afecțiune de reproducere care afectează femeile, endometrioza apare și la persoanele care au suferit histerectomii, la bărbații transgender, genderfluid, dar și la femeile ajunse la postmenopauză și, în cazuri rare, la bărbați cisgender.
Simptomele endometriozei includ de obicei durere în timpul menstruației, precum și durere cronică, infertilitate, durere la contactul sexual, oboseală. În ciuda impactului său major asupra întregului organism, endometrioza este de obicei asociată doar cu „probleme de menstruație”.
Principalul simptom al endometriozei rămâne însă durerea pelvină, asociată de cele mai multe ori cu menstruația. Explicația este că țesutul endometrial ectopic răspunde la aceiași hormoni ca și endometrul uterin normal – estrogeni și progesteron produși de ovare și, prin urmare, poate sângera la menstruație.
De ce persoanele cu endometrioză nu știu că suferă de această afecțiune
Mai mulți cercetători au identificat câteva schimbări clare care sunt necesare pentru a promova conștientizarea bolii dar și a reduce termenele de diagnosticare. Cercetările lor sugerează că educația femeilor privind endometrioza este aproape inexistentă, ceea ce înseamnă că multe persoane care au această afecțiune habar n-au că suferă de ea. Un sondaj realizat pe 271 de persoane cu endometrioză a arătat că doar nouă persoane (3,3%) dintre acestea au auzit despre endometrioză, fie la școală, fie din anumite medii de informare.
O serie de interviuri privind menstruația, făcute în rândul adolescentelor și ale pacientelor cu endometrioză din Danemarca, au arătat că durerea menstruală, considerată a fi ceva normal, este unul dintre principalii factori care întârzie diagnosticarea cu această afecțiune.
Deși nu toate femeile cu endometrioză au dureri menstruale, acesta este unul dintre cele mai frcevente simptome. Din acest motiv, persoanele cu endometrioză preferă să folosească analgezice și contraceptive hormonale pentru a-și gestiona durerea, în loc să facă mai multe investigații medicale.
Nu se cunoaşte exact motivul pentru care boala împiedică dezvoltarea unei sarcini
Circa 38% din femeile infertile sunt diagnosticate cu endometrioză. Cu toate acestea, nu se cunoaşte exact motivul pentru care boala împiedică dezvoltarea unei sarcini. S-ar părea că ţesutul endometrial din zona pelviană secretă nişte substanţe care interferează cu producţia de hormoni.
S-a mai constatat că printre simptomele care apar frecvent se numără şi stările de balonare, constipaţia ori diareea. În plus, la majoritatea femeilor cu endometrioză, menstruaţia durează mai mult decât în mod normal (aproximativ şapte-zece zile).
Îmbunătățirea timpului de diagnosticare
Endometrioza nu se vindecă, însă există tratamente care îi încetinesc evoluţia. În principal, se recomandă analgezice şi antiinflamatoare care calmează durerea. De asemenea, endometrioza este o afecțiune „invizibilă” și ”tăcută”, care nu poate fi diagnosticată prea ușor. Includerea endometriozei în programele școlare și prezentarea ei pe larg în mass-media, ar contribui la diagnosticarea din vreme a bolii.