Boala asta este răul absolut! Situație dramatică în Europa: “Am coborât în iad”

COVID-19 coronavirus

Situația este gravă în mai multe țări din Europa. Al doilea val COVID-19 pare să facă cu adevărat ravagii pe continent. Atât în Italia, cât și Marea Britanie, situația este critică.

Italia este prima ţară europeană care a depăşit un milion de cazuri de COVID-19. În spitalele din Lombardia nu mai sunt locuri libere, iar pacienții sunt trimişi în alte provincii.
Între timp, Marea Britanie a devenit prima țară de pe bătrânul continent cu peste 50 de mii de decese provocate de SARS-COV2. Cel mai recent bilanţ pentru 24 de ore se apropie de 600 de vieți curmate.

Un milion de cazuri în Italia

În nordul Italiei, în Lombardia, aproape toate spitalele au atins capacitatea maximă. Nu mai sunt locuri nici măcar în sălile de operaţii, acolo unde medicii au instalat paturi pentru bolnavii cu COVID-19. Claudio Zanon, directorul spitalului Como Valduce: “Toate paturile sunt ocupate, toate paturile de la ATI sunt ocupate, în condiţiile în care am creat locuri ATI suplimentare în sălile de operaţii. În acest moment avem 30 de pacienţi în secţia de urgenţe şi nu-i putem muta de acolo în saloane.”

În urmă cu două zile, secţia de urgenţe a unui spital din Como a fost închisă preț de 12 ore – pentru că nu mai erau locuri înăuntru – nici în paturi, nici pe tărgi. Situaţia este similară şi în alte unități medicale din nordul Peninsulei.

Claudio Zanon, directorul spitalului Como Valduce: “Spitalul din Varese este plin şi cei de acolo resping pacienţii. Armata a instalat un cort ca punct de control, de unde trimit ambulanţele în alte provincii. Monza a cerut intervenţia armatei pentru că sunt în pragul colapsului.”, scrie stirileprotv.ro.

Armata intervine și în Elveţia

Lt. Col. Raoul Barca, comandantul batalionului “Spital 2”: “Membrii batalionului “Spital 2″ oferă tratamente medicale, ajută la testările PCR în cantoanele unde ni se solicită asta, contribuim şi la transportul pacienţilor, împreună cu spitalele sau doar cu mijloace militare. Şi facem şi triajul pacienţilor atunci când e necesar.” Franţa, prima ţară europeană care a impus carantina pentru a doua oară, a anunţat o scădere a ratei de infectare, dar nu renunţă la restricții – valabile cel puţin până în 1 decembrie.

Jean Castex, premierul Franței: “Am observat că evoluţia numărului de cazuri noi a încetinit în ultima săptămână. Dacă luăm în calcul media pe şapte zile, avem o scădere cu 16%. Trebuie să interpretăm asta într-o manieră pozitivă, dar prudentă.”

Am coborât în iad și m-am întors. Boala asta este răul absolut

În Spitalul Universitar din oraşul englez Coventry, mulţi dintre bolnavi sunt în stare critică. Putini sunt conștienți și pot să vorbească. Acest bărbat este la Terapie Intensiva de trei săptămâni. Și-a “petrecut” acolo – daca se poate spune așa – cea de a 51-a aniversare. Soția lui este asistenta medicala. Și-a dat seama că tusea lui nu este doar o simpla răceală. Ea a insistat că omul să-și facă imediat testul COVID. Și a fost pozitiv.

Pacient: “Am coborât în iad și m-am întors. E un drum tare greu și recuperarea este lentă. Chestia asta (boala) este răul absolut. Am văzut doi oameni murind lângă mine de când sunt internat aici. E cumplit… E șocant, abia aici înțelegi ce poate însemna boala asta.”

Spitalul din Coventry a ajuns la 98 la sută din capacitate pentru bolnavi infectați cu coronavirus și 99 la suta pentru urgente non-COVID. Pentru pacienții cu SARS-COV2 a fost mărit numărul de paturi. Și, prin modificarea compartimentării, au fost amenajate încă doua unități de Terapie Intensiva. Ashish Joshi, Sky NEWS: “Rând după rând, pat după pat, aici sunt unii dintre pacienții în cea mai gravă stare din regiune: bărbați și femei, tineri și bătrâni, pacienți albi și de culoare, cei mai mulți sedați și intubați.”

În plus, din cei 9000 de angajați ai spitalului, 630 s-au îmbolnăvit.