Deși Crăciunul sosește imediat, iar casele oamenilor sunt deja decorate festiv pentru marele eveniment, specialiștii medicali trag un semnal de alarmă înainte de 24 decembrie. Aceștia au explicat că există o boală ciudată, care afectează un număr semnificativ de oameni, numită „sindromul bradului de Crăciun”.

Bradul de Crăciun, un pericol pentru sănătate

Deși nimeni nu își poate imagina o seară de Crăciun fără un brad superb, decorat cu ornamente strălucitoare și colorate, cercetătorii medicali ne atenționează că „vedeta” lunii decembrie ne poate periclita sănătătatea.

Din nefericire, brazii, fie naturali sau artificali, sunt dăunători organismului uman. Pe crengile bradului natural există microorganism periculoase, precum mucegaiul, iar bradul artificial este realizat din policlorura de vinil, care poate conține substanțe toxice nocive.

Sindromul bradului de Crăciun face noi victime în fiecare an

Cercetătorii medicali au explicat că afecțiunea neobișnuită este provocată de sporii unor ciuperci microscopice, care se dezvoltă pe brad, provocând probleme respiratorii.

Concret, ciupercile inhalate atacă plămânii, inamicul principal fiind mucegaiul de pe crengi, care produc continuu ciuperci microscopice. Odată inhalate aceste microbacterii, oamenii suferă de tuse, iritație în gât, amețeală, mâncărimi ale nasului, lăcrimări ale ochilor, probleme de respirație, dureri în piept, sinusuri înfundate, senzație de oboseală și insomnie.

Conform cercetărilor de laborator, aceste ciuperci microscopice se înmulțesc la căldură. De aceea, specialiștii medicali recomandă ca bradul să fie îndepărtat imediat după Crăciun.

Riscurile bradului natural

Mucegaiurile periculoase se află pe scoarța bradului, ceea ce face ca molizii îndrăgiți să cauzeze alergii, astm, scăderea imunității, plus alte afecțiuni ORL. În plus, majoritatea brazilor naturali comercializați sunt stropiți cu diverse substanțe toxice, precum pesticidele, pe care oamenii le folosesc pentru a stimula creșterea molizilor.

Riscurile bradului artificial

Bradul artificial este la fel de periculos pentru organismul uman deoarece este fabricat din policlorură de vinil (PVC), care poate conține substanțe toxice nocive, precum plumbul. Anumite substanțe chimice sunt așa periculoase, încât etichetele brazilor artificiali avertizează să ne spălăm pe mâini după montarea sa, iar copiii nu au voie să-l atingă. Specialiștii medicali recomandă ca bradul artificial să nu fie instalat în camera copiilor, conform realitatea.net.