Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în anul 2019, 1,4 milioane de persoane au murit de TBC, în timp ce aproximativ 10 milioane au fost infectate, potrivit Vice.com.
TBC-ul afectează adulții și copiii, dar poate fi vindecată și tratată cu medicamente luate timp de doar șase luni. Dar concentrarea întregii lumii asupra COVID-19 a crescut numărul deceselor provocate de tuberculoză, spun experții.
COVID-19 a perturbat grav accesul la sistemele sanitare, la testele de depistare şi la tratamente în numeroase ţări.
Numai în Filipine, peste 100.000 de filipinezi pot muri de tuberculoză în următorii cinci ani dacă serviciile de sănătate continuă să fie sub presiunea pandemiei în următoarele 16 luni, conform Departamentului Sănătății.
Urmările pandemiei
Pandemia a determinat o redirecționare a resurselor, cu sute de angajați din domeniul sănătății și echipamentele medicale utilizate pentru a detecta TBC.
Cauzată de o bacterie numită ”Mycobacterium tuberculosis„ care vizează de obicei plămânii, tuberculoza este o boală care se răspândește de la o persoană la alta prin aer. O persoană cu TBC poate infecta încă alte 5 până la 15 persoane prin contact strâns, în fiecare an.
Odată cu extinderea pandemiei coronavirusului, Filipine își recalibrează strategia, de la găsirea de noi modalități pentru a depista cazurile de TBC în comunități, până la modificarea administrării medicamentelor.
Organizațiile non-profit și guvernele locale efectuează screening-ul simultan al tuberculozei la locurile de vaccinare împotriva Covid-19. Medicii filipinezi spună însă că diagnosticarea TBC în timpul pandemiei poate fi dificilă, întrucît COVID-19 și TBC au aceleași simptome: tuse și febră.