Situație tragică într-o renumită țară din UE. O anumită boală a provocat prăpăd iar numărul deceselor l-a depășit pe cel înregistrat din cauza COVID. Se pare că, acest stat care, de altfel, a gestionat foarte bine pandemia de coronavirus, are o mare problemă în ceea ce privește o anumită afecțiune întâlniră la anumiți locuitori. Ce s-a constatat mai exact și unde?
Situație tragică în Finlanda. Aceasta este țara care unde mai mulți oameni s-au sinucis, în 2020, decât cei care au murit de COVID. Autoritățile de aici au reuşit să gestioneze cel mai bine pandemia de coronavirus. Cu toate acestea, statul scandinav a înregistrat în 2020 mai multe morţi prin sinucidere decât decese asociate COVID-19. Informația s-a desprins din datele publicate vineri de Agenţia Naţională de statistică Tilastokeskus, relatează EFE.
Mai exact, datele au indicat că anul trecut s-au sinucis un număr total de 717 persoane în Finlanda. Dintre acestea, 73% au fost bărbaţi. În același an, pandemia de COVID-19 a făcut 558 de victime, 1% din totalul deceselor naţionale, în această ţară de 5,5 de milioane de locuitori, potrivit Tilastokeskus. Deşi s-au înregistrat cu 29 de sinucideri mai puţin decât decât în 2019, acest număr arată că sănătatea mintală continuă să fie o problemă în Finlanda, în condiţiile în care această ţară a reuşit să minimalizeze efectele pandemiei de coronavirus.
Cea mai mică rată de mortalitate de COVID-19
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Finlanda este ţara din Uniunea Europeană (UE) cu cea mai mică rată de mortalitate de COVID-19 de la începutul pandemiei. Ea a înregistrat 254,5 de morţi la 1 milion de locuitori, un raport de şapte ori mai mic decât cele din Spania şi Franţa şi de cinci ori mai mic decât cel din Germania.
Cu toate acestea, Finlanda este, în prezent, de valul cinci al pandemiei. Autorităţile sanitare au anunţat, vineri, 1.781 de noi infectări în ultimele 24 de ore, Este cel mai ridicat număr de cazuri zilnice raportat până acum. Creşterea numărului de contagieri şi de spitalizări din ultimele săptămâni ameninţă să provoace un colaps al secţiilor de terapie intensivă, al căror grad de ocupare s-a dublat de la sfârşitul lunii octombrie.
Cum stă cu campania de vaccinare
Potrivit datelor Institutului Naţional pentru Sănătate şi Bunăstare (THL), 76,7% dintre locuitorii ţării au primit o doză de vaccin anti-COVID-19, iar 72,7% sunt vaccinaţi cu schemă completă. În acest timp ce 8% dintre rezidenţi au fost vaccinaţi şi cu doza de supra-rapel booster.
Trebuie amintit că, în octombrie, Finlanda a spus că va începe să îşi vaccineze toate exemplarele de nurci din crescătorii. Anunțul a fost făcut de autoritatea alimentară finlandeză. Crescătorii de nurci vor fi nevoiţi să vaccineze toate exemplarele împotriva COVID-19, după ce autorităţile finlandeze au acordat o autorizaţie temporară pentru un vaccin experimental. Utilizarea condiţionată a acestui ser poate fi autorizată în timpul pandemiei în care nu este disponibil niciun alt vaccin şi ″se acordă până la sfârşitul lunii decembrie, când solicitantul va trebui să furnizeze date noi”, a declarat Liisa Kaartinen, inspector-şef al acestei autorităţi, care controlează activităţile veterinare.