Boala care afectează din ce în ce mai mulți tineri! Ajung direct la urgențe
Medicii din Botoșani au scos la iveală faptul că din ce în ce mai mulți tineri suferă de afecțiuni cardio-vasculare. Din păcate, aceștia află despre afecțiuni după ce ajung în stare gravă la urgențe.
Direcția de Sănătate Publică din Botoșani arată că aproape 20% din populația județului suferă de boli cardio-vasculare, respectiv vreo 70.000 de oameni.
Medicii nu privesc cu ochi buni aceste cifre și spun că situația este îngrijorătoare nu numai la nivelul județului. Potrivit medicilor, situația a început să devină îngrijorătoare de vreo 10-15 ani. Ei spun că tot mai mulți tineri sub 40 de ani ajung în stare gravă la spital din cauza acestor boli.
Cu toate că acum 30 de ani, afecțiunile cardio-vasculare erau întâlnite des la persoanele peste 65 de ani, alimentația nesănătoasă, fumatul, consumul de alcool și stresul au făcut ca tinerii să sufere și ei de acestea, notează adevărul.ro.
Infarctul miocardic, întâlnit la tineri
Lucrurile nu stau deloc bine spun medicii botoșăneni. Infarctul miocardic, o afecțiune cu care se confruntau cei în vârstă, a determinat mai mulți tineri să ajungă în stare gravă la spital.
” În ultima perioadă mai mulţi tineri sunt diagnosticaţi cu afecţiuni cardiovasculare. Se prezintă în Unitatea de Primire a Urgenţelor cu criză de angină pectorală, infarct miocardic.
Medicii cardiologi se confruntă cu numeroase cazuri de infarct miocardic la persoane sub vârsta de 40 de ani.
Infarctul miocardic acut este o boală gravă cu mortalitate mare care a început să aibă o incidenţă crescută şi la persoanele tinere.
În special la bărbaţi activi cu vârsta de până la 40 de ani.”, spune Ioan Asaftei, purtător de cuvânt al Spitalului Judeţean Botoşani.
Ce determină aceste afecțiuni cardio-vasculare
Există mai mulți factori favorizanți ai bolilor cardio-vasculare, spun medicii. Corneliu Saradan, medic în cadrul DSP Botoșani, spune că este vorba despre factorii modificabili, adică cei care ţin de stilul de viaţă al fiecărei persoane.
” Foarte mare atenţie la consumul de sare, sarea reţine apa şi poate creşte tensiunea arterială, la consumul de alcool şi stres”, precizează medicul Corneliu Saradan.
El mai spune că un alt factor este fumatul. Acesta produce vaso-constricţie şi poate duce la diferite probleme majore la nivel cardiovascular. Consumul de carne grasă este și el nul dintre factori, la fel și produsele procesate. Ele duc la creșterea nivelului colesterolului, care, la rândul lui, duce la îngustarea venelor și arterelor, ducând la apariția accidentului vascular cerebral.
Medicii recomandă atenţie şi celor care au părinţi sau bunici hipertensivi sau cardiaci, fiind afecţiuni care se pot transmite genetic.
Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea