Fie că apare din cauza unor evenimente sau situaţii reale, neplăcute din viața noastră, sau este indus pe baza unor scenarii imaginare, fictive, stresul poate fi combătut şi ţinut sub control cu ajutorul setării mentale şi folosind câteva trucuri la îndemâna fiecăruia.
Deși termenul de stres, ne duce cu gândul la ceva rău, stresul are o importantă componentă subiectivă. Acest lucru înseamnă că ce este provocator sau chiar relaxant pentru un anumit tip de persoană, pentru altcineva poate deveni amenințător sau imposibil de realizat.
Este bine de știut faptul că diferentele individuale în ceea ce privește răspunsul la stres au la bază atât componente genetice, cât și experiențe diferite de viață.
De asemenea, apariția stresului nu trebuie neglijată. Odată ce o persoană are o senzație constantă de stres, aceasta trebuie să ia în calcul anumite schimbări urgente în viața personală.
Care sunt factorii de stres
Este destul de greu de stabilit care este de fapt „factorul cheie” care dă startul stresului, însă, de cele mai multe ori factorii de stres sunt cauzați de evenimente sau situații fie ele externe sau interne, reale sau imaginare, dar suficient de intense sau frecvente care solicită reacții de adaptare din partea individului.
Printre factorii care stau la baza stresului se pot enumera: bolile fizice sau psihice; situația financiară; abuzul fizic, emoțional sau sexual; problemele de la locul de muncă; problemele de comunicare din famile, decesul sau divorțul; prietenia, fie conflicte cu prieteni, sau lipsa acestora; personalitatea, mai exact lipsa încrederii sau nemulțumirea față de aspectul fizic.
Indiferent de situația în care se află un individ, din instinct, organismul uman scanează și evaluează în permanență mediul extern și intern și oferă un răspuns rapid.
Astfel, după percepția fiecărui individ în parte, o situația poate fi privită caceva neutru și lipsit de interes, ceva pozitiv care poate aduce beneficii, sau ceva negativ, care poate crea senzația de amenințare.
98% dintre români sunt afectați de stres
Deși la prima vedere stresul pare a fi ceva trecător și pare să nu merite o atenție prea mare, stresul excesiv poate duce la tulburări comportamentale severe, iar în cel mai rău caz poate duce chiar la suicid.
Într-un studiu de piață realizat de Ipsos, la sfârșitul anului 2018, 98% dintre români au declarat că sunt afectați de stres. 1000 persoane din mediul urban au participat la acest studiu.
În ceea ce privește factorul principal declanșator în mediul urban, se pare că pentru 78% dintre români îl reprezintă locul de muncă.
Astfel, 36% de persoane au declarat că sunt stresate din cauza deadline-urilor de la locul de muncă, iar alți 32% au spus că principalul factor de stres este relația cu superiorii sau colegii de muncă. 27% au susținut că problemele de familie stau la baza declanșării stresului lor.
Cozmin Mihai, psihiatru, la Institutul Socola din Iaşi susține declarațiile românilor privind stresul la locul de muncă.
„În România, o problemă destul de importantă este aceea a nesiguranţei locului de muncă, a problemelor financiare şi tocmai de aceea oamenii se stresează foarte mult”, a declarat psihiatrul pentru Digi24.
Lorena Petcu, medic farmacologie clinică consideră că stresul la locul de muncă poate afecta performanța individului în domeniul respectiv de activitate.
„Prima fază este reacţia de alarmă în care sunt intensificate funcţiile fizice şi intelectuale. A doua fază este faza de rezistenţă începe să apară oboseala care afectează performanţa şi eficienţa
Abia în faza de epuizare, persoanele conştientizează efectele stresului”, a declarat medicul.
Cum eviți stresul
Deși există nenumărate suplimente alimentare care ajută la diminuarea stresului, de cele mai multe ori activitățile fizice puse într-o anumită ordine te pot ajuta să eviți orice fel de stimul stresant.
Fă mişcare
Sportul de orice fel te ajută la eliminarea hormonilor care provoacă stres şi în acelaşi timp eliberează endorfine, hormonii fericirii. De asemenea în timpul activităților fizice poți lua o pauză de la anumite lucruri și îți poți păstra mintea limpede pentru câteva minute.
Controlează-ţi ritmul respiraţiei
Atunci când tragi aer în piept adânc, încet, executând complet acest proces, activezi nervul vag, responsabil de relaxare, susţine dr. Hyman. El propune un exerciţiu constând în cinci astfel de respiraţii adânci, prin care poţi vedea efectele pe care le poate aduce procesul.
Fă cât mai multe băi fierbinți
Aceste băi sunt un fel de „armă secretă” împotriva stresului. Goleşte-ţi mintea de griji timp de 20 de minute, într-o cadă cu apă fierbinte în care poţi adăuga săruri minerale de baie, o jumătate de ceaşcă de bicarbonat de sodiu şi câteva picături de ulei esenţial de lavandă.
Acordă-ţi timpul necesar pentru odihnă
Un număr redus de ore dormite contribuie la creşterea nivelului de stres. De aceea, dacă nu ai reuşit să dormi cele opt ore recomandate pe noapte, poţi încerca să aţipeşti puţin în timpul zilei, pentru a-ţi recupera energia. Somnul de după amiază e cel mai bun.
Ai încredere în tine
Indiferent de situațiile stresante din viața de zi cu zi, este important să păstrezi un echilibru. Trebuie să ai încredere în cunoștințele și abilitățile tale, astfel încât orice factor stresant poate fi minimalizat chiar de tine.
De asemenea este foarte important să recunoşti momentele în care stresul apare, pentru a putea să combaţi eficient această stare psihică.