Cazul Prințesei Kate, o tânără în vârstă de 42 de ani diagnosticată cu cancer, reprezintă o problemă tot mai urgentă în societatea contemporană. Specialiști precum Shivan Sivakumar, cercetător la Universitatea din Birmingham, descriu situația ca fiind o veritabilă „epidemie” printre cei sub 50 de ani.
Conform unui amplu studiu publicat în 2023 de către BMJ Oncology, care a examinat aproximativ treizeci dintre cele mai comune tipuri de cancer, între anii 1990 și 2019, rata de diagnosticare a cancerului la această categorie de vârstă s-a aproape dublat (+80%) la nivel global.
Această tendință este observată în special în țările dezvoltate și se reflectă și în creșterea numărului de decese cauzate de cancer în rândul persoanelor sub 50 de ani, înregistrând o creștere de aproximativ 28% în ultimele trei decenii.
Unele cazuri notabile care au atras atenția publicului includ decesul actorului Chadwick Boseman la vârsta de 43 de ani în 2020, cauzat de un cancer colorectal.
Cancerele gastro-intestinale, cum ar fi cele de colon, esofag și ficat, sunt în centrul acestei epidemii, reprezentând principala cauză de deces prin cancer la bărbații sub 50 de ani și a doua cauză de deces la femei în aceeași categorie de vârstă, după cancerul de sân, conform Societății Americane de Cancer.
Deși fenomenul este alarmant, explicațiile exacte rămân neclare și complexe.
Care ar putea fi cauzele „epidemiei” de cancer
Specialiștii consideră două ipoteze majore: fie că oamenii din generațiile recente au fost mai expuși la factorii de risc cunoscuți, cum ar fi fumatul, consumul de alcool și obezitatea, de la o vârstă mai fragedă decât predecesorii lor, fie că au apărut noi factori de risc.
În ceea ce privește prima ipoteză, observația că oamenii de azi sunt expuși la astfel de riscuri de la o vârstă mai timpurie decât în generațiile anterioare este susținută de cercetători. În acest context, epidemia de obezitate devine o preocupare majoră, conform medicului epidemiolog Helen Coleman de la Universitatea Queen’s din Belfast.
Cu toate acestea, ipoteza apariției unor noi agenți cancerigeni nu poate fi exclusă. Există numeroase teorii, cum ar fi expunerea la produse chimice, microplastice sau medicamente noi, dar nicio concluzie clară încă.
Chiar și în contextul acestei incertitudini, este dificil să se stabilească o strategie eficientă de prevenire a creșterii cazurilor de cancer în rândul tinerilor.
Unii susțin că screeningul este crucial în acest sens. De exemplu, Statele Unite au redus în 2021 vârsta recomandată pentru screeningul cancerului colorectal la 45 de ani, în timp ce în Franța vârsta minimă rămâne deocamdată stabilită la 50 de ani.
În general, experții intervievați de AFP speră că cazul Prințesei Kate va sensibiliza tinerii asupra faptului că cancerul nu este o boală specifică vârstei înaintate și că este important să caute îngrijire medicală atunci când apar simptome suspecte.
„Nu ezitați să căutați ajutor medical dacă observați orice neobișnuit”, a subliniat Shivan Sivakumar.