De la distanță, poate părea că planta a fost pătată cu vopsea albă, dar, de aproape, pare acoperită cu o pulbere alb-cenușie. Fainarea trandafirului, Sphaerotheca pannosa var. rosae este răspândită oriunde se unde se cultivă trandafirul, manifestându-se și în culturile din câmp și în cele din spațiile protejate.

Făinarea trandafirului se manifestă pe frunze, ramuri tinere, boboci, de-a lungul întregii perioade de vegetație a plantei gazdă. Pe ambele fețe ale frunzelor atacate apar pete neregulate ca mărime și formă, explică HomesandGardens. 

Făinarea apare de obicei între primăvară și toamnă, dar și vara, mai ales pe vreme uscată prelungită, când nu bate vântul, poate fi mai intensă. Vestea bună este că există modalități de a preveni, reduce și controla făinarea, de la creșterea plantelor până la udarea lor corectă, astfel încât să nu producă pagube majore, scrie acest site de specialitate.

Dacă nu este tratată, poate deveni severă, făcând frunzele să devină galbene sau maronii. Mulți oameni caută un remediu în casă pentru făinare, înainte de a recurge la fugicide speciale.

Ce este făinarea și ce plante afectează?

Făinarea este o boală fungică și se manifestă pe toată perioada de vegetație, fiind atacate frunzele, florile, lăstarii tineri și uneori și fructele. Organele atacate sunt acoperite de un miceliu albicios care devine treptat gălbui.

Există diferite tipuri de făinare și fiecare va viza fie un anumit gen de plante, fie un grup de plante. De exemplu, Podosphaera pannosa afectează trandafirii, iar Erysiphe polygoni atacă mazărea.

Aceste ciuperci produc spori în aer care se pot dispersa în condiții uscate, Dar se pare că iubesc și umiditatea, mai ales în locurile în care fluxul de aer este stagnant, cum ar fi în jurul plantelor cățărătoare care cresc pe pereți.

Cum se poate trata făinarea?

„Pentru a combate făinarea de pe plantele ornamentale, cel mai bine este să începeți să tăiați zonele infectate ale arbuștilor, acolo unde este posibil”, spune Emma O’Neill, grădinar șef la Garden Organic.

„Folosiți soiuri rezistente și curățați toate frunzele infectate căzute în toamnă pentru a reduce sporii infecțioși în primăvară”, explică ea.

Adunați toate frunzele afectate care au căzut pe pământ!

Pentru a elimina mucegaiul de pe plante trebuie să începeți prin a identifica zonele infectate și a le tăia. Asigurați-vă că adunați frunzele afectate care au căzut pe pământ. Făinarea poate persista pe plantă sau pe frunzele căzute rămase pe jos și va începe apoi să elibereze spori în primăvara următoare.

Cel mai bine ar fi să evitați utilizarea fungicidelor, pe cât este posibil. Acest lucru se datorează faptului că pot dăuna ecosistemului, inclusiv sănătății solului, care, la rândul său, contribuie la rezistența la boli a plantelor.

Soluții ecologice

Există mai multe metode non-chimice pe care oamenii le folosesc în grădinăritul ecologic. Una dintre cele mai populare este o soluție de lapte foarte slabă (o parte lapte fără grăsimi la nouă părți apă) pulverizată pe plantele care au avut sau sunt predispuse la făinare. Unii grădinari folosesc și o soluție de bicarbonat de sodiu.

Cea mai bună abordare

Prevenirea este cea mai bună abordare, deoarece protejează sănătatea a solului, iar asta va face plantele mai robuste. Mulcirea este considerată cea mai eficientă și mai simplă soluție pentru a crea un mediu prielnic plantelor. Mulcirea în jurul rădăcinii unei plante infectate este o măsură preventivă excelentă pentru viitor.