Boala care ar putea izbucni în România! Anunțul venit chiar de la medici: Există o alertă epidemiologică

Sursă: Dreamstime

Este vorba despre o boală care a fost deja eliminată în România. Totuși, aceasta ar putea reveni, în contextul valului de refugiați ucraineni. Mulți dintre aceștia se confruntă cu boala respectivă și ar putea să o dea mai departe persoanelor nevaccinate.

România se va confrunta cu o nouă boală? Este un pericol de natură epidemiologică

Poliomielita ar putea reveni în România, odată cu valul de refugiați din Ucraina. În acest context, Direcția de Sănătate Publică Timiș a informat și că există riscul apariției altor boli transmisibile, precum difteria și rujeola.

„Există un oarecare risc, dar nu foarte mare, într-adevăr, dar nu foarte mare, pentru că Poliomielita nu are contagiozitate așa mare ca și infecția cu SARS-CoV-2 și nici difteria. Rujeola, într-adevăr are o contagiozitate mai mare, dar eu cred că riscul asta este foarte dependent de gradul de vaccinare al populației, persoanele ar trebui să se adreseze medicilor încă de la primele simptome”, a declarat medicul Virgil Musta la B1 TV.

Persoanele care prezintă simptome ar trebui să se prezinte de urgență la medic

De asemenea, persoanele care prezintă simptome de natură respiratorie sau digestivă ar trebui să se prezinte de urgență la medic. Mai mult, specialiștii spun ca persoanele în vârstă ar trebuie sa repete vaccinul împotriva poliomielitei.

„Există o alertă epidemiologică, în sensul să fim mai precauți să monitorizăm cazurile de sindrom respirator, de sindrom neurologic, adică semne care apar în Poliomielită, sindrom digestiv, isteric, adică sindroame care pot fi cauzate de către bolile menționate înainte (…) Sunt două categorii. În primul rând, copii nevaccinați și adulții în vârstă, acre sunt vaccinați, dar imunitatea lor este în scădere. Este recomandat chiar și acestora să li se facă un booster, pentru că până acum nu era necesar poliomielitei”, a completat medicul infecționist.

Civilii fug din Ucraina

În acest context, amintim că aproximativ 1,2 milioane de persoane au fugit în Polonia de la începutul tensiunilor militare dintre Ucraina și Rusia, în ceea ce Kremlinul numeşte o „operaţiune specială”.

Totodată, un total de 141.500 de persoane au trecut din Ucraina în Polonia luni, potrivit informațiilor transmise de reuters.com. Amintim că cifra respectivă este mai mică decât duminică. Totodată, 35.300 de persoane au intrat marți, 8 martie, în Polonia până la ora 7:00 (6:00 GMT), cu 16% mai puţin decât în primele şapte ore ale zilei de luni, spun grănicerii polonezi.