Din păcate, miopia crește alarmant și în rândul copiilor, potrivit unui nou studiu.
Miopia – termenul medical pentru o anomalie oculară descrisă ca viciu de efracție – este în creștere.
Cel mai îngrijorător lucru este că această tendință afectează și copii, potrivit site-ului Forumului Economic Mondial.
Aproximativ 2,6 miliarde de oameni erau miopi în 2020, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care anticipează că această cifră va crește la 3,4 miliarde până în 2030.
O treime dintre copiii și adolescenții la nivel global sunt afectați de miopie
Între timp, o treime dintre copiii și adolescenții la nivel global sunt afectați de miopie, potrivit unui studiu recent publicat în British Journal of Ophthalmology (BJO).
Inițial, miopia nu pare o problemă semnificativă. La urma urmei, simptomele sunt ușor de corectat cu ochelari sau lentile de contact. Cu toate acestea, miopia este de fapt o cauză principală a deficienței vederii și poate duce la orbire.
Tendințele actuale indică faptul că severitatea miopiei este în creștere, ceea ce duce la „miopie ridicată”, adică atunci când miopia progresează până la punctul în care expune o persoană la risc de degenerescență maculară, cataractă și chiar glaucom cu dezlipire de retină.
Miopia la copii s-a triplat între 1990 și 2023, mai ales după pandemie
Copiii dezvoltă miopie la o vârstă mai fragedă, având șanse mai mari de a dezvolta miopie ridicată și toate problemele asociate acesteia. Studiul BJO a constatat că miopia la copii s-a triplat între anii 1990 și 2023, iar creșterea a fost „foarte mare” după pandemia de COVID-19.
În același timp, scrie FEM, miopia poate crea o povară financiară pentru țări, cu pierderi de productivitate globală de peste 200 de miliarde de dolari în fiecare an.
Dacă nu este corectată, are un impact negativ asupra calității vieții și contribuie la performanța școlară slabă.
Studiul BJO a constatat că țările în curs de dezvoltare vor avea 40% dintre oameni miopi până în 2050.
Perspectiva strategică globală pentru sănătate și asistență medicală a Forumului Economic Mondial își propune să abordeze disparitățile de sănătate de acest tip. Acesta stabilește o viziune pentru 2035 bazată pe patru piloni: acces echitabil, transformarea sistemelor de sănătate, inovare tehnologică și durabilitate a mediului, echitatea fiind un obiectiv fundamental.
Motivele creșterii alarmante a miopiei
Creșterea rapidă a miopiei în întreaga lume exclude cauzele genetice, ceea ce i-a determinat pe oamenii de știință să caute răspunsuri la factorii de mediu. Unele dintre răspunsuri par să fie legate de educație – sau de un efect secundar al acesteia – și de petrecerea timpului în interior.
Cu cât ești mai în vârstă, cu atât e mai probabil să fi petrecut, în copilărie, mai mult timp jucându-te afară, în aer liber.
Majoritatea copiilor din secolul XXI are o copilărie foarte diferită față de a părinților lor. Mulți trăiesc în marile orașe, iar părinții sunt tentați să-și țină copiii în casă din motive de siguranță.
COVID-19 a contribuit și mai mult la acest lucru. În timpul închiderilor, tinerii și copiii au petrecut mai puțin timp în aer liber și mai mult timp pe ecrane. Acest lucru a avut ca efect accelerarea progresiei miopiei, mai ales la copiii mai mici.
Singapore înțelege problema foarte bine. Are unele dintre cele mai înalte niveluri de miopie din lume și a făcut numeroase studii din 2001 pentru a rezolva problema.
Pe lângă eforturile obișnuite de a încuraja controalele regulate pentru copiii de la nivel preșcolar. În plus, recomandă activitățile în aer liber, care „pot preveni sau întârzia apariția miopiei”.
De ce activitățile în aer liber ajută la prevenirea apariției miopiei
Cercetătorii nu știu exact de ce petrecerea timpului la lumina naturală a zilei ajută la prevenirea miopiei. Ar putea avea de-a face cu intensitatea luminii – lumina Soarelui este mai strălucitoare decât iluminatul de interior, iar asta ar putea promova o sănătate mai bună a ochilor.
Ar putea fi legată de dopamină, eliberată în ochi atunci când lumina soarelui intră în contact cu retina. Sau ar putea avea legătură cu sinteza vitaminei D, care are loc când petrecem mai mult timp afară, la lumina naturală, ținând departe apariția miopiei.