Boala care face prăpăd. E mortală în combinație cu virusul COVID-19

Sursă: Dreamstime

O boală cruntă lovește din ce în ce mai multe persoane. Studii recente arată că decesele Sars-CoV-2 afectează în mod disproporționat oamenii care suferă de o afecțiune gravă. Acesta a făcut prăpăd în lume. iar Italia este puternic afectată.

În Italia, 1,2 milioane de persoane suferă de demență, 60% au Alzheimer, informează Rainews, citat de Rador. În acelaşi timp, Alzheimerul este şi una dintre condițiile cele mai adesea asociate cu decesele Covid: studii recente arată că decesele Sars-CoV-2 afectează în mod disproporționat persoanele cu demență

21 septembrie este Ziua Mondială a Alzheimerului și cu doar câteva zile în urmă, în Statele Unite a fost aprobat un nou medicament care pare a fi eficient împotriva progresiei bolii. Demența afectează peste 55 de milioane de oameni din întreaga lume, cu un nou caz la fiecare 3 secunde. În Italia, cifrele arată că până în prezent sunt afectate peste 1,2 milioane de persoane, însă specialiştii estimează că în 2030, vor fi 1,6 milioane.

Cauzele posibile ale declanşării demenţei sunt multiple, dar cea mai frecventă, în aproximativ 60% -70% din cazuri, este Alzheimerul, o boală care afectează persoanele în vârstă, dar care poate avea şi un debut precoce între 30/40 de ani, sau între 50 / 60 (persoane tinere). În aceste zile, multe asociații organizează evenimente în vederea Zilei Mondiale a Alzheimerului, care se sărbătorește pe 21 septembrie, la câteva zile după aprobarea, în Statele Unite, a unui nou medicament care pare să aibă eficacitate împotriva progresiei bolii.

Boala cruntă. Simptome și legătura cu decesele de COVID

Simptomele Alzheimer și demenței pot include pierderea memoriei, dificultăți în a înțelege ceea ce spun alte persoane, dificultăți în îndeplinirea sarcinilor zilnice, schimbări de dispoziție. Rezultatul final este dizabilitatea și pierderea propriei independențe. În acelaşi timp, Alzheimerul este şi una dintre condițiile cel mai des asociate cu decesele Covid: studii recente arată că decesele Sars-CoV-2 afectează în mod disproporționat persoanele cu demență; până la 26% din toate decesele provocate de Covid-19 în Marea Britanie; peste 20% în regiunile italiene și în Canada.

Pe de altă parte, legătura dintre demență și Covid-19 este dublă. Dintr-un studiu recent prezentat de Conferința Internațională a Asociației Alzheimer, reiese că impactul neurologic al infecției cu Sars-Cov-2 asupra creierului poate crește probabilitatea ca o persoană să dezvolte o formă de demență, accelerând simptomele și agravând condițiile bolii. Multe cercetări se concentrează pe modalități de prevenire a acestui tip de boală: în acest sens există numeroase dovezi în favoarea rolului protector al stilurilor de viață, cum ar fi o dietă sănătoasă, activitatea fizică, consumul moderat de alcool şi interzicerea fumatului. Printre factorii de risc pe care s-a concentrat recent atenţia cercetătorilor se numără și poluarea fonică.

Un studiu, publicat în British Medical Journal (BMJ) și realizat în Danemarca pe baza datelor a aproximativ 2 milioane de persoane, arată că zgomotul orașelor crește riscul de demență: din 8 mii de cazuri de demență, o mie poate fi atribuită expunerii la zgomotul din trafic al orașelor.

Cum se tratează

După decenii de cercetări, dintre care multe nu au avut succes, se întrevăd noi speranțe pe frontul terapiilor aprobate foarte recent de către Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA), ale Aducanumab: acesta fiind primul tratament care abordează în mod specific procesul degenerativ al bolii, un tratament care nu se limitează doar la atacarea simptomelor demenței, ci pare a fi capabil să încetinească declinul cognitiv.

„Suntem siguri că speranța unei terapii va ajuta atât pacienții, cât și familiile să depășească frica de diagnostic, beneficiind astfel de un acces mult mai timpuriu la tratament”, conchide Alessandra Mocali, președintele Airalzh (Asociația Italiană pentru Cercetarea Alzheimer).

Speranţa este „că, bolnavii vor putea fi diagnosticaţi cât mai rapid posibil, de îndată ce vor începe să apară primele afecțiuni”. Cu ocazia Zilei Mondiale, Federația Alzheimer Italia susține zeci de inițiative „Dementia friendly” pentru a construi o societate mai incluzivă pentru bolnavi și rudele acestora și lansează campania #Notiscordaredivolermibene, care are ca scop crearea de cetățeni informați pentru a elimina prejudecăţile din jurul acestei boli.

Sursă foto: Dreamstime