Maladia care face ravagii și în România

Specialiștii de la Spitalul CF Timișoara atrag atenția asupra seriozității tuberculozei. Ei avertizează că în fiecare zi peste 4.000 de oameni își pierd viața din cauza acestei afecțiuni.

Conform specialiștilor, tuberculoza poate cauza complicații severe, iar un tratament necorespunzător poate duce la deces.

”Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei – semnal de alarmă faţă de gravitatea acestei afecţiuni. În fiecare zi, peste 4000 de oameni îşi pierd viaţa din cauza acestei maladii. Pe 24 martie 1882, medicul şi cercetătorul Robert Koch anunţa, la Berlin, descoperirea bacteriei care provoacă tuberculoza. Rezultatul obţinut în acea zi a deschis calea cercetărilor pentru diagnosticarea şi tratarea bolii considerată, până la acel moment, ca fiind una incurabilă”, transmit reprezentanţii Spitalului CF Timişoara pe pagina de Facebook.

tuberculoză
Tuberculoză/SURSĂ FOTO: Dreamstime

Tuberculoza, una dintre cele mai răspândite boli infecțioase

Conform specialiștilor, tuberculoza se numără printre cele mai întâlnite boli infecțioase la nivel mondial, având un impact global semnificativ.

Tuberculoza continuă să reprezinte o problemă majoră de sănătate publică, cu un număr crescut de cazuri raportate în fiecare an.

Incidența bolii este alarmantă și în creștere.

De asemenea, se atrage atenția că tuberculoza poate provoca complicații grave, iar tratamentul necorespunzător poate duce la forme rezistente la medicamente și chiar la deces.

Această afecțiune poate contribui la răspândirea bolii către alte persoane cu sistem imunitar slăbit.

”În România, tuberculoza continuă să fie o problemă majoră de sănătate publică, cu un număr ridicat de cazuri raportate în fiecare an. Incidenţa bolii este alarmantă şi în creştere. TBC poate duce la complicaţii grave, iar tratamentul inadecvat poate conduce la forme rezistente la medicamente şi chiar la deces. Mai mult, poate determina transmiterea bolii la alte persoane cu un sistem imunitar scăzut”, precizează sursa citată.

Conform medicilor, identificarea simptomelor este necesară pentru diagnosticarea precoce și pentru un tratament eficient. Printre simptomele obișnuite se numără prezența unei tuse persistente, febra, scăderea în greutate și oboseala excesivă.

Tuberculoza
Tuberculoza/SURSA FOTO: unsplash.com

Poluarea aerului poate influenţa sănătatea

Conform managerului Institutului „Marius Nasta” din București, Beatrice Mahler, există o corelație între nivelul de poluare și incidența tuberculozei. Studiile științifice sprijină această concluzie.

Beatrice Mahler a menționat că tuberculoza este o boală cauzată de bacilul Koch și poate infecta orice persoană.

Contactul cu un caz de tuberculoză este definit ca petrecerea unui timp mai mare de 4 ore cu o persoană bolnavă de tuberculoză.

”Tuberculoza este o boală produsă de bacilul Koch care poate infecta orice persoană, producând boală în condiţiile asocierii unor factori favorizanţi. Contactul cu un caz de tuberculoză este definit ca petrecerea unui timp mai mari de 4 ore cu o persoană bolnavă de tuberculoză. Factorii favorizanţi pot fi interni sau externi, fiind reprezentaţi de boli care scad imunitatea, alcoolism, infecţia HIV, stresul, nivelul de poluare al aerului”, a scris, duminică, pe Facebook, Beatrice Mahler, de Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei.

Calitatea aerului poate afecta sănătatea umană în multiple moduri, spune ea.

Cercetările arată că există o asociere între concentrația de particule fine PM2,5 și tuberculoză.

Medicul spune că expunerea la poluanți cum ar fi particulele fine (PM2.5), oxizii de azot și alte substanțe toxice poate slăbi organismul, crescând astfel riscul de tuberculoză prin scăderea imunității.

Boala preexistentă, cum ar fi astmul sau bronșita cronică, poate face ca o persoană să fie mai vulnerabilă la tuberculoză, potențial agravând situația.

”În România sunt evidenţiate două zone cu risc crescut de infecţie TB care se suprapun cu două teritorii geografice în care poluarea este crescută, situate în partea de sud a României şi în partea de est. Evaluarea riscului de infectare cu tuberculoză din perspectiva calităţii aerului şi nu numai a factorilor predispozanţi legaţi de condiţiile socio-economice creează o perspectivă diferită asupra nevoilor pe care trebuie să le adoptam în lupta împotriva tuberculozei”, a mai transmis medicul.