Afecțiuni digestive. Turiștii care aleg să petreacă vacanța la munte sau la mare sunt sfătuiți să fie precauți. O infecție periculoasă a început să afecteze un număr tot mai mare de persoane.
Specialiștii emit un avertisment, întrucât spitalele sunt copleșite de cazuri de afecțiuni digestive. Acestea se manifestă atât la adulți, cât și la copii, în special la cei foarte mici.
Aproximativ 100 de pacienți au solicitat ajutorul la un spital de pediatrie din București în weekendul recent. Situații similare sunt raportate și în unitățile medicale de pe litoral și din regiunile montane.
Afecțiuni digestive în vacanță
Afecțiuni digestive. Medicul explică faptul că această boală este frecvent întâlnită în perioada vacanțelor, când igiena copiilor poate fi adesea neglijată. Cei mai afectați sunt copiii de vârstă mică.
Temperaturile extreme din această vară au condus la un număr record de pacienți care au solicitat ajutorul camerelor de gardă. În ultima lună, aproape 10.000 de persoane au ajuns la spital, ceea ce reprezintă o creștere de aproximativ 15% față de media ultimilor cinci ani pentru această perioadă.
Forma severă este extrem de gravă
Simin Florescu de la Victor Babeș a explicat că forma severă a afecțiunilor digestive este extrem de gravă. Aceasta este caracterizată prin incapacitatea pacientului de a părăsi camera de hotel din cauza simptomelor intense. Simptomele sunt diareea frecventă și uneori hemoragică. Aceste cazuri necesită tratament imediat în spital.
„Cea mai severă formă este cea care nu îi mai permite să iasă din camera de hotel, îi este atât de rău și are atât de multe scaune. Asta este o formă severă sau are scaune hemoragice, (n.r. problemă) care trebuie adresată spitalului acolo unde se află”, spune pentru Observator Simin Florescu, managerul Spitalului Victor Babeş Bucureşti.
La rândul său, doctorul Mihai Craiu a arătat că cei mici manifestă simptome severe precum tonus muscular scăzut, somnolență excesivă. Sugarii care nu mai au energie să mănânce iar la copii e o stare generală de rău. Copiii mai mari pot prezenta simptome vagi, cum ar fi lipsa de energie și disconfort general.
„N-au venit părinţii doar să afle dacă pot pleca liniştiţi în concediu, ci pentru că într-adevăr copiii aveau tonus muscular foarte scăzut, extrem de moi, somnolenţă marcată, sugarii care nu se mai trezeau să sugă, stare generală de rău nedefinită, copii mai mari, preşcolari, pe care-i întrebam dacă-i supără ceva: Mi-e lăău şi atat”, a precizat Prof. Dr. Mihai Craiu, medic primar boli infecţioase.
Simptomele întâlnite la copii și adulți
Afecțiuni digestive. În majoritatea cazurilor, afecțiunile digestive ale copiilor sunt provocate de viruși. Simptomele inițiale care ar trebui să determine amânarea vacanței sunt lipsa apetitului, febra și vărsăturile.
Adulții sunt adesea afectați de alimente care se alterează rapid în condiții de căldură, precum ouăle și laptele. Alimentele stricate sau cele păstrate în condiții necorespunzătoare, cum ar fi pizza de la locații nesigure, pot cauza diaree acută.
Cele mai frecvente probleme sunt cauzate de Salmonella, o bacterie care contaminează ușor alimentele. Primele simptome sunt greața și durerile abdominale, iar copiii mici sunt deosebit de vulnerabili la deshidratare rapidă.