Boala care face ravagii chiar acum! Au fost raportate mii de cazuri. Sistemele de sănătate ar putea ceda sub presiune

boală

Sursă: Dreamstime

Sistemele de sănătate din Siria ar putea ceda sub presiune. În țara din Asia de Vest au fost înregistrate 13.000 de cazuri suspecte de holeră și 60 de decese asociate.

Boala care face ravagii în lume! Au fost raportate mii de cazuri. Sistemele de sănătate ar putea ceda sub presiune

Nord-estul și nord-vestul Siriei se luptă din septembrie cu o epidemie de holeră, care a fost legată pentru prima dată de apa contaminată din apropierea râului Eufrat și de lipsa gravă de apă din nordul Siriei, conform rescue.org

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), nici un caz de holeră nu a mai fost raportat în Siria din 2009. În momentul de față, există temeri că milioane de persoane din regiune sunt expuse riscului de a contracta boala și că aceasta ar putea provoca decese inutile.

Aprovizionarea cu apă prin conducte nu satisface nevoile de bază ale populației

În zonele rurale din Siria, aprovizionarea cu apă prin conducte nu satisface nevoile de bază ale populației, iar mulți sunt nevoiți să caute surse alternative. Din cauza efectului combinat al ruperii infrastructurii și al penuriei de apă, o proporție tot mai mare a populației depinde de apa transportată cu camioane, adesea furnizată de companii private care nu sunt reglementate, sunt scumpe și folosesc surse de apă neprotejate, cum ar fi Eufratul, unde apele reziduale sunt deversate direct în râu.

Mulți sunt îngrijorați de faptul că este posibil să existe o subraportare semnificativă a cazurilor suspecte, ceea ce, dacă nu este controlat, înseamnă că numărul persoanelor care se îmbolnăvesc grav nu va face decât să crească. Mulți dintre ei locuiesc împreună în corturi mici și case improvizate, cu acces limitat la servicii de bază, cum ar fi apă potabilă, toalete, instalații de spălat și de eliminare a deșeurilor.

„Un deceniu de conflict a lăsat sistemul de sănătate din Siria extrem de fragil și cu resurse extrem de insuficiente, ceea ce face mult mai dificilă mobilizarea unui răspuns la orice potențiale epidemii sau focare ca acesta”, a declarat Tanya Evans, directorul de țară al Comitetului Internațional de Salvare (IRC) în Siria.

Potrivit IRC, în momentul de față există cu 40% mai puțină apă potabilă decât înainte de începerea conflictului, în urmă cu peste un deceniu, iar doar 65% dintre spitale și 56% dintre centrele de sănătate publică sunt pe deplin funcționale.

Amintim că Holera este cauzată de ingerarea de apă sau alimente contaminate, ceea ce poate fi greu de evitat în perioade de secetă, conflict sau supraaglomerare.