Boala care face ravagii chiar acum. S-a declarat situație de urgență

bacterii gripa aviară

SURSA FOTO: Dreamstime

Cazurile de îmbolnăvire au explodat în acest an și, chiar dacă situația pare să se fi stabilizat, ONU atrage atenția că este „o situație de urgență”. Vaccinul ar ajuta în cazurile grave, dar nu ar avea un impact semnificativ imediat.

Cazurile de febră dengue au explodat în America de Sud

Cazurile de febră dengue au creat o „situație de urgență” în America de Sud, deși cazurile din zonele fierbinți din Argentina și Brazilia par să se fi stabilizat, a declarat joi șeful Organizației Panamericane a Sănătății (OPS).

OPS, o agenție a Organizației Națiunilor Unite (ONU), a confirmat peste 5,2 milioane de cazuri de dengue în America de Sud în acest an, un salt de peste 48% față de cele 3,5 milioane de cazuri pe care grupul le-a raportat la sfârșitul lunii trecute.

Peste 1.800 de persoane au murit din cauza acestei boli virale transmise de țânțari, în creștere față de cele peste 1.000 de decese raportate luna trecută, în anul încheiat în martie.

„Avem o situație de urgență”, a declarat directorul OPS, Jarbas Barbosa, în cadrul unei conferințe de presă, potrivit Reuters.

Țările cele mai afectate până acum de actuala epidemie, Argentina și Brazilia, „au în continuare o transmitere foarte puternică”, a spus Barbosa, adăugând că „în ultimele săptămâni pare să existe o stabilizare sau chiar o reducere” a numărului acestora.

Barbosa a avertizat că aprovizionarea cu un vaccin existent împotriva dengue este „foarte limitată” și chiar și o vaccinare pe scară largă nu ar avea un impact imediat asupra întreruperii epidemiei în curs.

„Vaccinul împotriva dengue poate juca un rol important în reducerea cazurilor grave de deces, dar va dura ceva timp până când efectele vaccinului se vor putea reflecta în scăderea numărului de cazuri de dengue”, a declarat Barbosa.

Simptomele dengue includ febră, dureri de cap, vărsături, erupții cutanate, precum și dureri musculare și articulare. În unele cazuri, poate provoca o febră hemoragică mai severă, care duce la hemoragii ce pot duce la deces.

Situația de urgență din cauza cazurilor de febră dengue. SURSA FOTO: Dreamstime

Cuba face teste pentru a reduce populația de țânțari

Cuba a efectuat recent un al doilea test al tehnicii cunoscute sub numele de „insecta sterilă” în încercarea de a reduce rata de înmulțire a țânțarului Aedes aegypti, un agent de transmitere a unor boli precum febra dengue, Zika și Chikungunya, conform informațiilor furnizate de EFE.

Potrivit presei oficiale cubaneze, un experiment a fost realizat în Havana, unde o dronă a fost folosită pentru a elibera, prin aer, exemplare de masculi de țânțar sterilizați anterior cu radiații ionizante. Scopul este să se împerecheze cu femelele sălbatice, reducând astfel populația de țânțari Aedes aegypti.

Marta Contreras, responsabilă în domeniul nuclear, a precizat că acest experiment a avut ca scop testarea efectelor eliberării țânțarilor prin aer în comparație cu metoda terestră, privind supraviețuirea, dispersia și competitivitatea.

Primul test al acestei tehnici a fost efectuat în Cuba în noiembrie 2019. Timp de opt luni, au fost efectuate eliberări săptămânale de vectori – toate la sol – și procedura s-a dovedit extrem de eficientă, eliminând aproape complet populația de țânțari din zona testată.