Oftalmologul Roxana Cozubaș trage un semnal de alarmă cu privire la conjunctivită, boala cu care se confruntă foarte mulți copii. Se pare că există o serie de simptome pe care părinții le pot remarca încă din timp.

„Avem mai mulți agenți patogeni, vorbim despre bacterii, despre virusuri sau despre fungi. Cea mai des întâlnită este conjunctivita bacteriană. Te culci seara bine și te trezești cu ochii plini de puroi. Adică niște secreții purulente, abundente, de obicei galben-verzui, care îți lipesc ochiul, nu te lasă să îl deschizi foarte ușor”, a spus medicul, la Antena 3.

Totodată, acesta a mai subliniat faptul că nici adulții nu sunt ocoliți de conjunctivită.

„Cei mici sunt mai predispuși la astfel de infecții, însă nici adulții nu sunt ocoliți. Conjunctivita bacteriană apare mai ales la copiii care merg în colectivitate și colecționează tot felul de bacterii și la copiii care trec printr-o perioadă de răceală, nas înfundat, secreții nazale abundente, pentru că există o comunicare naturală între ochi și nas și atunci toate secrețiile din nas pot urca și la nivelul ochilor”, spune Roxana Cozubaș.

Cum poate fi evitată boala

Potrivit medicului, există niște lucruri simple pe care trebuie să le respectăm pentru a ne proteja de cojunctivită. Spălarea pe mâinilor și evitarea zonei ochilor sunt cele mai importante.

„Zona asta este bine să nu fie atinsă, fie că vorbim despre față, în general, sau de ochi, decât după ce te-ai spălat foarte bine pe mâini”, a mai spus medicul.

În ceea ce privește tratamentul, acesta nu este deloc complicat, iar boala trece în doar câteva zile dacă bolnavul ajunge la medic. Ea mai adăugat că le recomandă în general mămicilor să nu intre în panică și  de asemenea le dă un tratament pe care îl pot aplica acasă, care are la bază ser fiziologic și comprese sterile.

„Este ca o răceală care trece în 7 zile dacă te duci la medic și iei medicamente sau într-o săptămâna dacă nu faci nimic. Dar, dacă lucrurile devin puțin mai grave pe perioada respectivă, preferăm să dăm și un antibiotic local.

Totuși, le spun mămicilor să nu intre în panică, 24-36 de ore pot face doar igienă locală, există șervețele, sau cu ser fiziologic și comprese sterile. Șterg ochișorii, fiecare ochișor cu câte o compresă și s-ar putea ca lucrurile să se calmeze. Și nu uităm să tratăm și infecția de bază, dacă e vorba de ceva din sfera ORL.

Preferăm să dăm acest antibiotic atunci când lucrurile devin puțin mai supărătoare. Totuși, este bine de știut că tratamentul este unul local, care nu acționează la nivel sistemic, nu este unul luat pe gură, dar totuși el se dă pe o perioadă fixă, de 5-7 zile. Pentru că este ca un tratament normal cu antibiotic. Pentru că, dacă îl intrerupi înainte de a se fi terminat, riști să faci o floră care nu mai reacționează ulterior la alte cure de antibiotice.

În principiu, se vindecă fără urmări, cu condiția să nu mai apară alte complicații”, a mai explicat medicul oftalmolog.

Sursă foto: Dreamstime