Despre ce boală este vorba

CNSCBT a transmis că în perioada 17-21 februarie s-au înregistrat 80 de cazuri nou-confirmate de rujeolă, în zece judeţe şi în municipiul Bucureşti. Cele mai multe cazuri au fost raportate în Suceava acolo unde s-au descoperit 21 de bolnavi cu rujeolă.

Alte 19 cazuri au fost raportate în Satu Mare, 16 în Neamţ, şapte în Timiş, şase în Maramureş, trei în Sălaj, câte două în Arad, Bucureşti şi Iaşi, în timp ce în judeţele Hunedoara şi Sibiu a fost raportat câte un caz.

Numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România raportate până în 21 februarie ajunge astfel la este 19.461, din care 64 de decese, notează romaniatv.net

Ce simptome are rujeola și cum se tratează

Rujeolă este una dintre cele mai contagioase boli ale copilăriei. Cunoscută drept pojar în termeni populari, poate fi gravă pentru toate grupele de vârstă.

Foarte comună în trecut, rujeolă poate fi prevenită aproape în 100% dintre cazuri cu ajutorul vaccinului. Mai exact, eficacitatea vaccinării este de aproximativ 93% în cazul unei singure doze și de aproximativ 97% în cazul administrării a două doze.

La nivel mondial, deși rată deceselor a fost mult redusă în urmă campaniilor de vaccinare, boală încă ucide 100.000 de oameni anual, cei mai mulți dintre aceștia cu vârste sub 5 ani, potrivit datelor citate de Mayo Clinic.

Din punct de vedere clinic, infecția se manifestă în trei etape secvențiale, cu simptome care se succed pe o perioada de două până la trei săptămâni:

Perioada de incubație – asimptomatică din punct de vedere clinic și care durează între 10 și 14 zile de la expunerea la virusul care provoacă rujeolă;

Perioada prodromală – caracterizată de semne și simptome nespecifice și care pot fi ușor confundate cu cele ale unei răceli comune – febra, tușe seacă și neproductivă, rinoree, dureri în gât, conjunctivită. Această perioada poate dura între 3 și 5 zile. Spre sfârșitul ei vor apărea punctele Koplik – mici puncte de culoare alb-gri, care apar la nivelul mucoasei bucale, cu un mic punct alb în centru. Acestea dispar de obicei după aproximativ 18 ore, moment în care boală intră în faza acută;

Perioada acută – este momentul în care se instalează așa numitul rash cutanat – puncte roșii-maronii, plate sau ușor proeminente care se pot uni și formă pete. Uneori pruriginos (mâncărime intensă a pielii), rash-ul debutează la nivelul fetei și se răspândește apoi pe membrele superioare, trunchi și membrele inferioare. În starea acută a bolii, febra continuă să crească, putând să ajungă la valori de până la 40-41 de grade Celsius. Erupția dispare la fel cum a apărut, progresiv, începând cu tenul și culminând cu membrele inferioare. Perioada acută durează aproximativ 5 zile.

Ce spune OMS despre cazurile de rujeolă

Focarele de rujeolă (pojar) continuă să se răspândească rapid în întreaga lume, potrivit ultimelor rapoarte preliminare furnizate Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), milioane de oameni la nivel mondial prezentând riscul de îmbolnăvire.

Cele mai mari focare sunt în ţările cu o rată redusă a vaccinării împotriva rujeolei, ceea ce a lăsat un număr mare de persoane vulnerabile la această boală.