Boala cumplită care face ravagii chiar acum! Sute de cazuri într-un singur județ din România

Sursă: Dreamstime

Datele înregistrate de Spitalul de Pneumoftiziologie (TBC) Dr. Nicolae Ruşdea din municipiul Baia Mare prezintă o situație cruntă. Potrivit cifrelor înregistrate de specialiști, în anul 2022 au fost diagnosticate cu tuberculoză aproape 200 de persoane, care ulterior au intrat într-un program medical.

Așadar, datele prezentate de Spitalul de Pneumoftiziologie (TBC) Dr. Nicolae Ruşdea din municipiul Baia Mare arată că, în anul 2022, au fost diagnosticate în judeţul Maramureş 194 persoane din care 165 cazuri noi şi 29 recidive, în creştere faţă de anul 2021 când accesul la diagnostic a fost redus din cauza pandemiei COVID-19.

Spitalul de Pneumoftiziologie din Baia Mare trage un semnal de alarmă

„Cu o incidenţă globală de 42,8 cazuri la 100 mii locuitori judeţul Maramureş se situează sub media naţională de 46, 1 cazuri la 100 mii locuitori. Judeţul Maramureş este inclus în proiecte de depistare active şi screening, tuberculozei prin controlul simptomaticilor prin teste rapide de diagnostic genetic”, a informat Spitalul de Pneumoftiziologie din Baia Mare.

Alături de alte clădiri din ţară Spitalul de Pneumoftiziologie „Dr. Nicolae Ruşdea” Baia Mare va fi iluminat în roşu (vineri seara) pentru a celebra Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei.

Spitalul trece printr-un amplu proces de modernizare şi dotare

Spitalul Pneumoftiziologie din Baia Mare a asigurat aproape 45 de ani, servicii medicale pentru angajaţii din industria minieră şi metalurgie, inclusiv pentru foşti minieri din judeţele Satu Mare, Sălaj şi Bistriţa Năsăud.

Spitalul se află în subordinea primăriei municipiului Baia Mare şi trece printr-un amplu proces de modernizare şi dotare. În perioada crizei sanitare, unitatea medicală a fost în categoria principală de suport pentru bolnavii COVID.

Tuberculoza este o afecțiune contagioasă, potențial fatală

Tuberculoza este o afecțiune contagioasă, potențial fatală dacă este netratată, care afectează de obicei plămânii, deși poate afecta aproape orice organ din organism, arată informațiile publicate de reginamaria.ro

În fiecare secundă, pe glob se produce o nouă infecție TBC. Se crede că aproximativ o treime din toți oamenii din lume sunt infectați, dar din fericire, majoritatea au o infecție latentă. Doar un mic procent din aceste infecții progresează la tuberculoză activă (5-10%).

TBC pare să fie una dintre cele mai vechi boli, fiind semnalată încă din perioada Egiptului Antic. Hipocrate credea în jurul anului 460 i.Hr., că ftizia, așa cum a fost numită o bună perioada de timp, era cea mai răspândită boală din zona Greciei.

Potrivit OMS, cele mai multe cazuri sunt înregistrate la bărbați (57%), dar sunt afectați și copiii sub 15 ani (11%). Odată cu apariția antibioticelor antituberculoase la sfârșitul anilor 1940, lupta împotriva tuberculozei părea să fie câștigată.