Virozele respiratorii pun probleme anul acesta românilor, care ajung în număr tot mai mare la medici. Din păcate, mulți prezintă o formă agresivă a virusului, mult mai puternic comparativ cu Omicron, iar cei mai afectați sunt chiar copiii.

„Este întoarcerea la normalitate. Infecțiile cu SARS-CoV-2 sunt în scădere și probabil că vom ajunge la cazuri izolate. Așa că ne întoarcem la cazurile de gripă și la viroze. Nu este un virus gripal diferit de alte sezoane, dar oamenii care sunt în vârstă și au probleme de sănătate în continuare vor avea complicații prin gripă, prin viroze și în săptămânile care urmează vor crește cazurile de gripă și de viroze și e clar că în afară de profilaxia pe care aș face-o prin vaccinare, e important să ne protejăm”, a explicat medicul infecționist Adrian Marinescu, la Antena 3.

Distincție între virozele respiratorii și virusul gripal

Ea precizează că românii trebuie să facă distincție între virozele respiratorii și virusul gripal. De asemenea, trebuie știut că gripa se depistează în unitățile medicale, boala fiind tratată în spital sau la domiciliu, în funcție de fiecare caz în parte, cu o medicație specifică.

„Trebuie să facem distincția între virozele respiratorii și virusul gripal. În cazul virozelor respiratorii semne precum febra, tusea, starea de oboseală, rinoreea, uneori durerile în gât sunt de intensitate mai redusă. În cazul gripei, simptomele sunt mult mai accentuate și persistente.

Gripa debutează brusc, cu febră și cefalee. Febrei, care poate să ajungă și la 39 de grade, i se adaugă durerile musculare, frisoanele, o tuse seacă, dar și o stare de oboseală marcantă și chiar weezing (respirație șuierătoare).

Gripa poate duce la complicații, cel mai frecvent pulmonare, dar în cazul copiilor vorbim și de laringite sau complicații în sfera ORL, asta dacă nu este tratată la timp”, a spus Teodora Moisil.

Numărul cazurilor de gripă clinică a explodat față de anul trecut

Menționăm că, la finalul lunii martie, Institutul Naţional de Sănătate Publică informa că, în săptămâna 21 – 27 martie, au fost raportate la nivel naţional 1.585 de cazuri de gripă clinică, în contextul în care în săptămâna similară de anul trecut se înregistrau 10 astfel de cazuri.

Potrivit INSP, în aceeaşi perioadă, la nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS şi pneumonii) a fost de 78.272, cu 69,6% mai mare comparativ cu cel înregistrat în săptămâna similară din sezonul precedent (46.154) şi cu 22,2% mai mare faţă de săptămâna anterioară (64.058).