Este vorba despre bacteriile implicate în boala gingiilor (parodontită). Acestea pot circula în organism şi elimina toxine care au legătură cu boala Alzheimer, cu artrita reumatoidă şi pneumonia de aspiraţie, se arată într-un studiu efectuat recent.
Cercetătorii au detectat urme ale bacteriilor amintite în probele de creier ale pacienţilor cu Alzheimer şi au folosit experimente cu şoareci pentru a arăta că bacteria îşi poate găsi drumul de la gură la creier, relatează Science Daily.
Bacteria Porphyromonas gingivalis este implicată în parodontită, cea mai gravă formă de boală a gingiilor. Cercetătorii subliniază importanţa unei bune igiene dentare în timp ce oamenii de ştiinţă caută modalităţi de a controla mai bine aceasta infecţie bacteriana comună.
„Igiena orală este foarte importantă pe tot parcursul vieţii noastre, nu numai pentru a avea un zâmbet frumos, ci şi pentru a scădea riscul multor boli grave”, a spus Jan Potempa, profesor la Şcoala de Stomatologie a Universităţii din Louisville.
Cercetătorii au comparat probele de creier de la persoanele decedate cu şi fără boala Alzheimer, care au fost aproximativ de aceeaşi vârstă atunci când au murit.
S-a constatat că P. gingivalis a fost găsită mai frecvent în probele de la pacienţii cu Alzheimer, evidenţiate prin amprenta ADN-ului bacterian şi prezenţa toxinelor sale cheie, cunoscute sub denumirea de gingipine.