Multe femei din România mor de cancer de col uterin
Aproximativ 1.700 de femei au murit, în cursul anului 2022, în România, diagnosticate cu cancer de col uterin. Statistica a fost anunțată de către medicul Liana Pleş, specialist în obstetrică-ginecologie la maternitatea Bucur, la Medika TV. Ea a spus că infecţia care provoacă această maladie poate fi depistată din timp. Lipsa de educaţie medicală, însă, face ca pacientele să ajungă la medic tardiv.
”Când mă refer la lipsa de educaţie medicală nu mă refer numai la ce se face în şcoli. Mă gândesc la lipsa de educaţie care porneşte din familie. Pentru că preluăm un model pe care îl vedem în familie. Dacă părinţii nu merg la medic, nu au o atitudine preventivă, nu-şi fac analize sau merg doar atunci când au probleme, evident că şi copiii vor trata lucrurile de aceeaşi manieră. Conform statisticilor, suntem pe locul doi ca mortalitate la cancerul de col uterin, în Uniunea Europeană. Deci este foarte, foarte rău. Pe de altă parte, cancerul de col uterin, în România, este a doua cauză de mortalitate în ceea ce priveşte cancerul genital. După cancerul mamar, ceea ce este practic inadmisibil. Ținând cont de faptul că, conform datelor medicale, cancerul de col uterin este provocat de un virus, HPV. Un virus care poate fi identificat, poate fi prevenit şi care dă leziuni până să se ajungă la cancer”, a explicat Liana Pleş.
Va fi lansat un program național
La începutul lunii octombrie, ministrul Alexandru Rafila a declarat că vom avea un program național pentru screeningul cancerului de sân. Totodată, va fi lansat și un alt program național pentru cancerul de col uterin.
“Vom avea programe la nivel naţional pentru cancerul de col uterin, vom avea programe naţionale pentru screeningul cancerului de sân. Toate femeile din România sau marea lor majoritate trebuie să beneficieze şi să poată face screening atât pentru cancerul de sân, cât şi de col”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.
Potrivit celor mai recente studii, în România sunt diagnosticate cu cancer mamar aproape 9.700 de femei la nivel naţional, iar numărul deceselor ajunge la 3.209. Peste jumătate din pacientele cu cancer din România (58,4%) sunt diagnosticate abia în stadiile III şi IV, comparativ cu statele europene, unde 70-80% din cazurile noi de cancer sunt depistate în stadiile incipiente ale bolii (0, I şi II).
În cazul cancerului de col uterin, peste 1.800 de femei mor an de an în România şi aproape 3.400 sunt diagnosticate cu această boală. Incidenţa este de 2,5 ori mai mare decât media UE-27, iar rata mortalităţii este de peste patru ori mai mare.