Boala care face ravagii în România! Sute de mii de români suferă de ea

O cunoscută boală face ravagii în România. Este vorba despre Psoriazis, o afecțiune din ce în ce mai des întâlnită în societatea noastră. Majoritatea persoanelor care se confruntă cu această afecțiune sunt complexate și evită să se implice în activități de teama de a fi respinse.

Această boală este declanșată în principal de stres, iar cei care suferă de această afecțiune trebuie să țină cont de foarte mulți factori.

Dr. Lucian Russu, medic specialist dermato-venerologie în cadrul Spitalului de Dermato-Venerologie Bioderm, ne-a explicat ce trebuie să facem pentru a ține sub control această afecțiune dermatologică cronică.

Dr. Lucian Russu, medic specialist dermato-venerologie în cadrul Spitalului de Dermato-Venerologie Bioderm

Există mai multe tipuri de psoriazis, ce tratamente recomandați persoanelor care suferă de această boală?

„Studiile au arătat că razele ultraviolete au o acțiune benefiă asupra cauzei apariției psoriazisului: creșterea rapidă și exagerată a celulelor pielii. Fototerapia este o opțiune terapeutică mai ales în sezonul rece, când bolnavii de psoriazis nu beneficiază de efectele benefice ale ultravioletelor naturale. În prezent, există aparate care tratează psoriazisul ce afectează întreaga suprafață corporală, palmele sau picioarele sau acționează țintit asupra psoriazisului de pe zone bine delimitate (coate, genunchi etc.). Este dovedit că fototerapia cu ultraviolete face diferența în tratamentul psoriazisului.”, a explicat Dr. Lucian Russu.

Aparat-Waldmann-pentru-psoriazis-palmo-plantar

Fototerapia UVB (ultraviolete B)

  • Pentru început, expunerea pacientului la ultraviolete B este foarte scurtă – între 30 și 60 de secunde. În urma ședinței, se observă o roșeață a pielii. În momentul în care pielea se obișnuiește cu fototerapia, iar pielea nu se mai înroșește la 24 de ore de la tratament, medicul crește timpul de expunere a pacientului.
  • Pentru efecte maxime, sunt recomandate mai multe ședințe pe săptămână.
  • Una din opțiuni include fototerapia UVB Narrow Band and, ceea ce implică expunerea exact la acea lungime de undă care s-a dovedit a fi eficace în tratarea psoriazisului.

Fototerapia cu ultraviolete de tip A (UVA)

  • Razele ultraviolete de tip A (UVA) pătrund mai adânc în piele decât cele UVB.
  • O ședință tipică de fototerapie UVA durează 20 de minute.
  • De regulă, terapia UVA este asociată cu tratament medicamentos cu psoralen, motiv pentru care este denumită PUVA, iar în acest caz timpul de tratament/expunere este redus considerabil, de la 20 de minute la 2 minute. Psoralenul are rolul de a crește reactivitatea pielii la terapia cu lumină ultravioletă, fiind cunoscut și sub denumirea de fotosensibilizant.

Ce costuri implică acest tratament?

„Prețul unei ședințe de fototerapie cu ultraviolet pentru tratarea psoriazisului este cuprins între 25 de lei și 120 de lei, în funcție de aparatul utilizat. În total, sunt necesare între 5 și 20 de ședințe, în funcție de particularitățile fiecărui caz tratat.”, ne-a mărturisit medicul specialist.

Dăunează soarele acestei boli? Pot merge la solar persoanele cu psoriazis?

„Din contra, soarele este prietenul pacienților cu psoriazis. S-a dovedit că sub acţiunea razelor ultraviolete, leziunile palmo-plantare, de pe trunchi sau de pe scalp au tendința de a se retrage. Așa că noi le recomandăm pacienților care suferă de psoriasis să se expună la soare, într-un mod responsabil – nu în orele de vârf și nu fără aplicarea unui produs cu factor de protecție ridicat (de preferat, SPF 50).”, spune doctorul.

Ce trebuie să mâncăm și cum controlăm stresul?

Dr. Lucian Russu, medic specialist dermato-venerologie în cadrul Spitalului de Dermato-Venerologie Bioderm, susține că alimentația este foarte importantă. Acesta recomandă fructele și legumele proaspete, bogate în antioxidanți, beta-caroten, acizi grași Omega-3, zinc și cupru deoarece contribuie la prevenirea psoriazisului și tratează erupțiile eritemato-scuamoase.

Aparat-Waldmann-pentru-psoriazis-palmo-plantar

„Stresul este principala cauză a bolilor de piele ale omului modern. Omul modern este astăzi bombardat cu o cantitate enormă de informaţii. psihologul ar trebui să fie partenerul de tratament al dermatologului. Psihoterapeutul ne poate învăţa cum anume putem ţine stresul sub control, cum să ne dozăm reacțiile în fața emoțiilor, astfel încât boala să nu se agraveze.”, ne-a mărturisit specialistul.

Marea greșeală pe care o fac aproape toți pacienții ține de prevenția afecțiunii.

„În zeci de ani de carieră nu a venit niciun pacient care să întrebe ce ar trebui să facă pentru a avea grijă de pielea lui. Dacă s-ar întâmpla asta, primul lucru pe care l-aş face ar fi o examinare completă a pielii. Apoi, aş recomanda, în cazul în care am găsit diferite formaţiuni, precum nevii pigmentari, o dermatoscopie completă şi o mapare, adică situarea nevului: cum este la momentul respectiv, ce pigment are, ce risc de transformare malignă.

Cabină Waldmann pentru tratarea întregii-suprafețe corporale

Apoi întreb pacientul dacă există anumite zone cu prurit. În caz afirmativ, facem un examen micologic să vedem dacă nu avem vreo infestare, după care întreb cum e scalpel şi mă uit să văd cum arată rădăcina firului de păr. După care întreb cum sunt unghiile. Şi, la sfârşit, fac un bilanţ adăugând şi nişte analize de sânge și dau un plan de îngrijire – cu şampoane, geluri de duş, creme. Despre asta este prevenţia.”, încheie medicul.