Unul din trei români suferă de alergie
Alergiile devin o problemă majoră de sănătate publică în România, având în vedere că unul din trei români suferă de această boală în prezent. În plus, această cifră este în creștere constantă. Proiecțiile arată că, în următorii 10 ani, aproape jumătate din populația țării va avea cel puțin o formă de alergie.
Medicii semnalează nu doar o creștere a numărului de pacienți, ci și simptome mult mai grave. Specialiștii solicită cu insistență decontarea investigațiilor și tratamentelor necesare pentru gestionarea acestei probleme.
„În câțiva ani vor ajunge la o prevalență devastatoare, aș spune. Deci, avem premisele de a avea o discuție cu argumente solide pentru importanța metodelor terapeutice”, declară Roxana Bumbacea, de la Societatea Română de Alergologie.
Alergiile sunt reacții exagerate ale sistemului imunitar la substanțe străine, cunoscute sub numele de alergeni. Când o persoană este alergică la un anumit alergen, corpul său îl percepe ca pe o amenințare și produce histamină, un compus chimic care generează simptomele specifice ale alergiei.
Un exemplu elocvent este cazul lui Sebastian, în vârstă de 15 ani, care se confruntă cu mai multe alergii încă din copilărie. A dezvoltat astm bronșic, iar acum depinde de medicamente pentru a-și menține simptomele sub control. Crizele devin severe în timpul răcelilor, iar Sebastian are dificultăți de respirație și tuse, scrie Observatornews.
Medicul primar alergolog Camelia Berghea de la Spitalul Marie Curie a subliniat că investigațiile și tratamentele pentru alergii implică costuri semnificative. Costurile pentru analize pot varia între 600 și 1.500 de lei, iar imunoterapia, o opțiune de tratament eficientă pentru unele alergii, poate ajunge până la 2.000 de lei pe lună și poate fi necesară pe termen lung.
Investigațiile și tratamentele pentru alergii nu sunt decontate în România
În prezent, în Europa, o mare parte din tratamentele pentru alergii sunt decontate, însă în România, această facilitate lipsește. În acest sens, specialiștii și reprezentanții societăților de alergologie atrag atenția asupra necesității decontării tratamentelor alergice de către Guvern.
Aceasta nu ar fi doar o măsură umanitară, ci și o investiție în sănătatea publică și în economie, deoarece pacienții tratați corespunzător ar putea reveni mai repede la muncă.
„E o urgență, Guvernul trebuie să facă asta. Este și o economie, pentru că la final, acești pacienți care vor fi vindecați, nu vor mai avea nevoie de tratament, vor merge la muncă”, consideră Maria Torres, președintele Societății Europene de Alergologie.
Principalele cauze ale creșterii numărului de alergii în rândul adulților sunt alimentația, poluarea și expunerea prelungită la alergeni, precum polenul, din cauza schimbărilor climatice. Este evident că gestionarea eficientă a acestei probleme de sănătate necesită eforturi și investiții considerabile din partea autorităților și a sistemului de sănătate.