România se află pe primul loc din Europa la numărul de cazuri de hepatită
România se află pe primul loc în Europa în ceea ce privește numărul cazurilor de hepatită, cu peste 3% din populație afectată de virusul hepatitic B.
Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România, alături de medici specialiști, solicită autorităților să simplifice testarea pentru hepatită.
Ei cer ca toate investigațiile, inclusiv cele care confirmă activitatea bolii, să fie acoperite de stat prin intermediul medicilor de familie.
Hepatita B și C nu sunt condamnări de viață; aceste afecțiuni pot fi tratate și gestionate eficient. Totuși, este esențial ca pacienții diagnosticați să beneficieze de testări gratuite și pentru celelalte forme de hepatită.
În prezent, la nivelul medicinei de familie, sunt decontați markerii virali doar pentru hepatita B și C, dar nu și pentru hepatita Delta. Aceeași situație se regăsește și în anumite spitale.
Marinela Debu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România, a explicat că pacienții cu hepatita B pot întâmpina dificultăți financiare dacă spitalul nu le poate oferi testarea viremiei gratuită și dacă medicul nu le găsește un voucher pentru a acoperi costul.
„La pacienții cu hepatita B, dacă spitalul nu poate asigura viremia gratuită, dacă medicul nu-i găsește un voucher să-i plătească viremia, pacientul trebuie să-și plătească viremia.
Pentru B e vorba de 380-400 lei, chiar mai mult, depinde de laborator. Este o sumă pentru cei care câștigă salariul minim pe economie”, a declarat aceasta.
Prevenția joacă un rol esențial, având în vedere că rata de vaccinare la nivel național nu depășește 80%, fiind cu 15 procente sub obiectivul stabilit.
Virusurile hepatice sunt acum cele mai letale după Covid-19
Adrian Streinu-Cercel, președintele Comisiei de Sănătate din Senatul României, a subliniat că ar fi o mare pierdere să nu se utilizeze un vaccin atât de valoros, mai ales având în vedere că virusurile hepatice B și C sunt principalele cauze ale cancerului de ficat.
„E păcat să ai așa o bijuterie de vaccin și să nu o folosești. În contextul în care virusul hepatic B și virusul C rămân principalele virusuri care generează cancerul de ficat.”
În aceeași notă, Dr. Mihaela Udrescu, coordonator al grupului GastRo SNMF, a menționat importanța ca medicii de familie să efectueze teste pentru toți pacienții asigurați și a adăugat că, începând cu 1 iulie, medicii pot testa și pacienții neasigurați, recomandând markerii pentru hepatită virală.
„Este important ca medicul de familie să testeze toți pacienții de pe lista de asigurați și de la 1 iulie iată că avem posibilitatea să testăm și pacienții neasigurați, să le recomandăm markerii de hepatită virală.”
Virusurile hepatice sunt acum cele mai letale după Covid-19, provocând anual pierderea a peste un milion de vieți la nivel global.
Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hepatitelor, celebrată pe 28 iulie, oferă o oportunitate importantă pentru fiecare țară de a sublinia importanța prevenției, vaccinării și testării pentru hepatitele virale. De asemenea, este un moment potrivit pentru a promova un stil de viață sănătos, esențial în prevenirea hepatitelor cauzate de alimentația nesănătoasă și sedentarism.