Boala care face ravagii la nivel mondial. Jumătate din populația globului, afectată: „A fost mult timp neglijată”

Sursă: Dreamstime

Boala care face ravagii la nivel mondial. Jumătate din populația globului este afectată. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), anul, apar peste 350.000 de cazuri noi de boli buco-dentare la nivel mondial. „Sănătatea orală a fost mult timp neglijată în sănătatea globală”, spune directorul general al OMS.

OMS: 45% din populația planetei suferă de afecțiuni buco-dentare

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a oferit joi, 17 noiembrie 2022, prima imagine completă a bolilor buco-dentare din 194 de state, dezvăluind astfel o creştere a cazurilor înregistrate în ultimii 30 de ani de un miliard. În cadrul unui nou raport, OMS a constatat că 45% din populaţia lumii, adică aproximativ 3,5 miliarde de oameni, suferă de afecţiuni buco-dentare.

Cariile dentare netratate sunt cea mai des întâlnită afecțiune buco-dentaă care afectează circa 2,5 miliarde de persoane la nivel global, în timp ce aproximativ un miliard de oameni suferă de afecţiuni gingivale, ce pot cauza periderea totală a dinţilor. De asemenea, aproximativ 380.000 de cazuri noi de cancere bucale sunt diagnosticate anual la nivel global.

Potrivit OMS, principalii factori de risc sunt consumul excesiv de zahăr, alcool și fumatul.

„Sănătatea orală a fost mult timp neglijată în sănătatea globală”, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, într-un comunicat de presă, citat de către agenția de presă AFP.

Acesta a precizat, totuși, că măsurile de prevenţie cu costuri reduse ar putea preveni multe cazuri de boli buco-dentare la nivel mondial.

„Este un indiciu clar că mulţi oameni nu au acces la prevenirea şi tratamentul bolilor buco-dentare”, a adăugat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Trei sferturi dintre persoanele care suferă de boli buco-dentare trăiesc în state slab dezvoltate economic

Raportul OMS evidenţiază inechităţile flagrante în ceea ce privește accesul la serviciile de sănătate orală, subliniind povara pe care aceste boli o pun asupra oamenilor care fac parte din categoriile defavorizate. Potrivit OMS, trei sferturi dintre persoanele care suferă de boli buco-dentare trăiesc în state slab dezvoltate economic, însă în fiecare țară există oameni care nu își permit un tratament adecvat și complet.

Acest lucru poate conduce la „costuri catastrofale şi o povară financiară semnificativă pentru familii şi comunităţi”, scrie în raportul emis de către OMS.

De aceea, OMS încurajează guvernele din lumea întreagă să abordeze aceşti factori comuni de risc „prin promovarea unei alimentaţii echilibrate sărace în zahăr, oprirea consumului de tutun sub toate formele sale, reducerea consumului de alcool şi un mai mare acces la pasta de dinţi cu fluor eficientă şi accesibilă”.