Boala care face ravagii la nivel mondial! Oamenii au ajuns la capătul puterii. Nu este de glumit cu ea
Gigantul LinkedIn a decis să trimită un număr de 15 mii de angajați în concediu plătit după ce aceștia sufereau de oboseală cronică. Compania a luat această decizie din cauză că oboseala cronică poate scădea productivitatea oamenilor. Mai multe studii au arătat că, la nivel global, oamenii sunt în pragul epuizării cronice din cauza pandemiei de coronavirus.
„Realitatea dură a pandemiei și-a spus cu adevărat cuvântul în acele luni. A fost o perioadă foarte grea și atunci ne-am dat seama că avem de-a face cu fenomenul de burnout”, spune Teuila Hanson, șefa resurselor umane de la LinkedIn.
Pentru a evita situațiile de acest gen, compania a precizat că va implementa un sistem hibrid flexibil.
S-a făcut un asemenea studiu și în România
Dacă la nivel global s-au efectuat mai multe studii pe această temă, în România există unul singur, acela fiind efectuat pe medicii din linia întâi. Evaluarea medicilor a fost o decizie spontană luată de directorul medical și psihologul Spitalului de Boli Infecțioase ”Victor Babeș” din Timișoara. Din totatul de medici analizați, 56,37% dintre ei suferă de burnout mediu sau sever.
Situația este similară în întreaga lume în ceea ce-i privește pe medici având în vedere numărul mare de îmbolnăviri de coronavirus. Totuși, medicii nu sunt singurii afectați de oboseala cronică. Pandemia a împins oameni din toate domeniile în această stare.
”Nervozitate, epuizare, depresie și stres – toate acestea sunt considerabil în creștere”, a spus Todd Katz, vicepreședinte executiv și șef al beneficiilor grupului la MetLife pentru New York Times.
Toată lumea este obosită
Pe lângă efectele nocive pe care le are asupra economiilor lumii, pandemia a dus oamenii la capătul puteriloc. New York Times a făcut un sondaj la care au răspuns aproape 700 de persoane.
„Asistenții medicali, analiștii bugetari, bibliotecarii, directorii, studenții , manageri de proiect, stagiari, agenți imobiliari – starea lor de spirit era izbitor de similară, deși circumstanțele lor erau diferite. Am auzit de epuizare cronică de la un duhovnic, un bucătar patiser, un I.C.U. asistent medical, ofițer de probațiune, lucrător la fast-food. După cum a spus un respondent, indiferent de câte liste de priorități face, se trezește căzând din nou în starea de pijamale” – New York Times.
În ceea ce-i privețte pe studenți și pe profesori, nici ei nu au scăpat de această oboseală acută. Pandemia i-a făcut pe 55% dintre respondenții la un studiu american să declare că doresc să-și schimbe cariera sau să se pensioneze.
„Pentru oamenii de știință juniori, criza a amplificat stresul deja prezent în sistemul academic. Toată lumea lucrează nopți, weekenduri, fiecare minut liber din viața lor. Nu există plată suplimentară. Nu există nicio garanție de recunoaștere suplimentară ”, spune Emma Hodcroft, biolog în calcul și postdoc la Universitatea din Berna, care a urmărit evoluția SARS-CoV-2 pentru proiectul Nextstrain.
Cum se manifestă burnoutul
Organizația Mondială a Sănătății a venit cu explicații cu privire la ceea ce înseamnă burnout și cum se manifestă. OMS a precizat că este o afecțiune complexă asociată cu epuizarea mentală, fizică și emoțională care apare ca urma a stresului excesiv acumulat pe termen lung.
”Burnoutul se manifestă prin epuizare, lipsă de interes față de muncă, sentimente negative sau dezinteres față de job și eficiență redusă. Poate conduce la depresie, la un nivel major de anxietate și chiar gânduri suicidare”, spune Organizația Mondială a Sănătății.
Sursă foto: Dreamstime