Boala care face ravagii printre oameni! Care sunt principalii factori de risc? Pot fi tratați
Profesorul Amos D. Korczyn a fost invitatul lui Radu Holban la DC News, acolo unde a vorbit despre o boală care face ravagii printre oameni. Considerată boala bătrâneții, Alzheimerul începe chiar din timpul tinereții, însă acest profesor, absolvent al Universității Ebraice, Școala de Medicină Hadassah, din Ierusalim, a precizat că principalii factori se pot trata.
„Este important să înţelegem, şi multe studii au demonstrat acest lucru: că, de fapt, principalul factor de risc pentru demenţa asociată cu vârsta înaintată, în mod special boala Alzheimer, sunt comorbidităţi pre-existente. Aşadar, permite-mi să reamintesc acest lucru, şi anume că hipertensiunea şi supraponderabilitatea, lipsa activității fizice, deficitul de somn, şi pierderea auzului, toate acestea reprezintă factori de risc care pot duce la instalarea demenţei”, spune acesta.
Factorii principali trebuie tratați
Acesta a declarat pentru sursa anterior citată că factorii principali de risc trebuie tratați, referindu-se, printre altele și la diabet.
„Toate acestea pot fi tratate şi ar trebui tratate, aşadar diabetul şi toate celelalte probleme ar trebui tratate cu scopul prevenirii instalării demenţei, iar dacă nu pot fi prevenite complet, măcar pot fi încetinite. Aşadar, markerii chimici, spre exemplu nivelul crescut al colesterolului, reprezintă un aspect important, care poate fi tratat, dacă eşti diabetic şi nu ţii boala sub control, acesta este un alt factor de risc. Deci, toate acestea ar trebui ţinute sub control. Dacă nu dormi bine, aceasta reprezintă un alt factor de risc, pentru că există tot felul de tulburări ale somnului care pot fi asociate cu posibilitatea de a dezvolta demenţa mai târziu”, mai spune acesta.
Tinerii nu trebuie uitați
În timp ce spune că seniorii trebuie să primească mai multă atenție în acest sens, cunoscutul medic subliniază că tinerii nu trebuie ignorați.
Acesta a mai spus că boala reprezintă o problemă a populației de vârstă medie, cu vârsta cuprinsă între 30-50 de ani.
„Aşadar, trebuie să ne îndreptăm atenţia, în mod special la oamenii mai în vârstă, dar să nu îi ignorăm pe cei mai tineri, dar nici pe cei mult mai în vârstă, aşadar reprezintă o problemă a populaţiei de vârstă medie, deci telespectatorii care privesc această emisiune, cu vârsta cuprinsă între 30-40-50 de ani, aceasta este vârsta optimă pentru a investiga semnele care ar putea duce la instalarea acestei boli şi a preveni dezvoltarea acestor disfuncții care sunt atât de importante în dezvoltarea bolii Alzheimer”, a spus profesorul Amos D. Korczyn.
Este important ca oamenii să fie activi în societate
Tot în cadrul emisiunii „Outlook” de la DC News, medicul a subliniat că este important ca oamenii să fie activi în societate, precizând că mulți aleg să se retragă din comunitate din cauza diverselor motive.
„Există probleme relevante, nu doar de natură medicală, dar şi sociale, aşadar, să fii activ în societate este foarte important. Ştim că mulţi oameni în vârstă se retrag din comunitate, uneori atunci când au prieteni care au decedat, sau care s-au mutat, au rămas singuri şi nu mai au cu cine să discute. Aceştia reprezintă factori de risc foarte importanţi, aspecte care ar trebui să ne preocupe, şi să încercăm să prevenim această inactivitate socială”, a mai precizat acesta.