În plină pandemie de COVID-19, când acest virus este pe prima pagină a tuturor ziarelor, există totuşi şi alte boli care fac victime printre români. Ce arată datele Institutului Naţional de Sănătate Publică?
Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a transmis, joi, că numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS şi pneumonii) înregistrate la nivel naţional s-a ridicat la 42.121, săptămâna trecută, cu 8,7% mai mult faţă de săptămâna precedentă.
„Săptămâna 5 – 11 octombrie (S41/2020) – la nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS şi pneumonii) a fost de 42.121, cu 50,2% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent (84.564) şi cu 8,7% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară”, se arată în informarea INSP.
Potrivit sursei citate, în săptămâna 5 – 11 octombrie au fost raportate la nivel naţional 6 cazuri de gripă clinică, comparativ cu 12 cazuri înregistrate în S 41/2019.
Nu s-au înregistrat cazuri confirmate de gripă.
Este important de menţionat că INSP atrage atenţia că din statistici lipsesc datele de la DSP Bucureşti.
Institutul Naţional de Sănătate Publică mai transmite că, până la data de 11 octombrie, au fost vaccinate antigripal 146.537 de persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii, transmite Agerpres.
Ce alte afecţiuni mai pot pune probleme românilor în această perioadă?
În lunile de toamnă, insuficienţa cardiacă poate reprezenta o gravă amenințare pentru persoanele suferinde de afecțiuni cardiovasculare. În procesul de adaptare la noile condiții de mediu, organismul suprasolicită sistemul cardiovascular, unoeri cu consecințe dramatice, cum ar fi infarctul miocardic.
Astfel că, mai ales toamna, se impune să respectați cu rigurozitate tratamentele prescrise de medic, pentru a va ține tensiunea în limite sănătoase. De asemenea, evitați pe cât posibil efortul fizic, frigul și schimbările bruște de temperatura.
Ulcerul este cunoscut că o boală ale cărei simptome se intensifică primăvara și toamna. Reacția organismului la schimbările de mediu este resimțită că un stres pe unele sisteme, iar cel digestiv se numără printre cele mai sensibile.
Așadar, dacă suferiți de ulcer sau alte afecțiuni digestive, este recomandat să nu neglijați tratamentul în acest anotimp și să aplicați și terapii preventive: respectați cu strictețe dieta și evitați fumatul. Terapiile antistres sunt și ele utile pentru bolnavii care suferă de ulcer gastro-duodenal.
Afecțiunile reumatice sunt foarte comune în sezonul de toamnă și se manifestă prin creșterea sensibilității articulare: dureri, rigiditate, inflamație. Fluctuațiile de temperatură, temperaturile din ce în ce mai scăzute, soarele mai puțin, înnorările și oscilațiile de presiune atmosferică sunt ingredientele nefaste care declanșează crize reumatice de tot felul, extrem de problematice.
Băile calde, acupunctura, antiinflamatoarele, analgezicele și simpla evitare a plimbărilor în condiții de vreme rece, ploaie, vânt sunt singurele lucruri pe care le puteți face pentru ameliorarea simptomelor.