Cercetătorii de la Universitatea din San Francisco au analizat peste 50 de familii ai căror membri aveau nevoie de mai puțin de șase ore de somn în fiecare noapte pentru a funcționa în timpul zilei. Ei au examinat ADN-ul acestor familii și au izolat o mutație genetică, gena ADRB1, despre care cred că este responsabilă pentru această superputere.
Ce au constat autorii studiului la cei care au dormit mai mult
Cei care au dormit mai mult în timpul nopții au avut șanse semnificativ mai mari de a evita anumite boli, ulterior, în viață, în timp ce persoanele care au suferit de apnee în somn sau au avut un somn mai redus (mai puțin de cinci ore) au avut mai șanse mai mari de a dezvolta afecțiuni cronice – boli de inimă, diabet, obezitate, hipertensiune arterială, informează Jerusalem Post.
Cinci ore, timpul minim de somn
Publicat în PLOS Medicine, studiul sugerează că cinci ore este timpul minim de somn pe care ar trebui să-l urmărească persoanele în vârstă, dacă doresc să rămână sănătoase.
Cercetătorii au studiat aproape 8.000 de funcționari publici din Marea Britanie, cu vârsta de peste 50 de ani, care nu erau bolnavi și nu au dezvoltat multi-morbiditate (două sau mai multe afecțiuni de sănătate pe termen lung). Apoi au analizat rezultatele unui alt studiu pentru a căuta legături între durata somnului și boala cronică.
Comparativ cu persoanele care dormeau șapte ore pe noapte, cei care dormeau mai puțin de cinci ore au avut un risc semnificativ mai mare – în jur de 30%, de a dezvolta morbiditate multiplă. Observând datele din ambele studii, cei cu mai puține ore de somn au avut un risc mai mare de a dezvolta o primă boală cronică și apoi au avut risc de a dezvolta mai multe afecțiuni de morbiditate, și, în final, de a muri.
Într-o lume ideală, ar trebui să dormim aproximativ opt ore
Echipa sugerează că, într-o lume ideală, ar trebui să dormim aproximativ opt ore. Noile descoperiri sugerează că cinci ore ar trebui să fie timpul minimum dacă vrem să fim sănătoși.
Calitatea somnului, la fel de importantă
Alte cercetări anterioare au scos la iveală că lipsa unui somn de calitate suficient pe timpul nopții poate duce la un risc crescut de demență.
Oamenii de știință au încurajat jumătate dintre participanți să doarmă timp de o jumătate de oră pe parcursul zilei, lucru ce a dus la câteva descoperiri importante. Cei care au făcut acest lucru au fost mai productivi, au avut o stare mai bună din punct de vedere psihologic și au avut parte de îmbunătățiri în ceea ce privește funcția cognitivă.
Cercetătorii indieni spun că este nevoie de mai multe altfel de studii care să se efectueze în țările în curs de dezvoltare. Ei mai spus că, în cadrul acestor cercetări, ar trebui să se ia în considerare stresul și îngrijorarea cu care se confruntă, deseori, familiile cu venituri mici.