Pandemia de coronavirus face victime zilnic în România, dar nu doar printre persoaneloe infectate. Bolnavii cronici sunt și ei victimele acestei pandemii, chiar dacă nu în mod direct. Celebrul medic, Irinel Popescu, membru corespondent al Academiei Romane, unul din cei trei coordonatori ai volumului „Pandemia Covid-19 in Romania” (alaturi de Acad. Victor Voicu si Acad. Costin Cernescu) trage un serios semnal de alarmă în ceea ce-i privește pe bolnavii cronici ținuți acum la distanță de serviciile medicale din cauza pandemiei.

Boala care face prăpăd în România

Profesorul Irinel Popescu trage un semnal de alarmă. ”Decontul” acestei perioade va veni peste șase luni sau un an, când România va număra pacienții care au murit în urma cancerelor netratate în pandemie sau de alte boli cronice precum cele cardio-vaculare sau bolile pulmonare.

„De când a apărut virusul, oamenii au început să nu mai vină la medic. Fie de teama de a nu se îmbolnăvi de coronavirus, pentru că li s-a indus ideea că în spitale există un risc major de infecție, fie pentru că, trebuie să o recunoaștem, în pandemie s-a redus accesul la serviciile medicale pentru bolnavii cronici. Rezultatele s-au văzut destul de repede.

De exemplu mortalitatea prin infarct acut de miocard, din date furnizate de prof. Maria Dorobanțu, de la Clinica de Cardiologie a Spitalului de Urgență Floreasca, a urcat de la sub 10% înainte de pandemie, la aproximativ 20% în prezent. Asta înseamna că bolnavii cu cardiopatie ischemică nu și-au mai făcut controalele la timp, medicația nu a mai fost urmată cu aceeași rigurozitate și chiar când a apărut complicația acută și de maximă urgență, care este infarctul, s-au prezentat târziu la spital.

În opinia dr. Bogdan Tănase, directorul medical al Institutului Oncologic Bucuresti, diagnosticul în cancer a fost întârziat în multe cazuri datorită scăderii semnificative a numărului de investigații precum endoscopia digestivă, bronhoscopia, tomografia computerizată etc.

Dacă adăugăm la aceasta și închiderea unor secții din spitale publice sau a unor centre private de oncologie, este evident că nu peste multă vreme se vor vedea consecințele: o mortalitate crescută printr-o boală la care întârzierea
în diagnostic și tratament sunt aproape întotdeauna fatale. Bolnavii de cancer netratați acum pot muri peste șase luni, un an!”, a spus medicul, conform evz.ro.

Și acestea nu sunt singurele date îngrijorătoare dezvăluite de medic. „Datele de la Spitalul de Psihiatrie Alexandru Obregia care ne-au fost puse la dispoziție de managerulAdrian Țibîrnă arată o creștere cu cca 20% a incidenței bolilor psihice în perioada pandemiei.

Întrucât numărul de paturi de spitalizare ar fi fost insuficient in aceste condiții, mulți dintre pacienți au fost tratați în ambulator. Numărul internărilor pentru afecțiuni neurologice a crescut și el iar gravitatea acestora este mai mare decât înainte. Atât mortaliatea cât și sechelele după accidente vasculare cerebrale au crescut”, a mai spus acesta, conform sursei citate.