Cea mai eficientă metodă de combatere a cancerului este prevenirea formării acestuia. Un aspect crucial este faptul că alegerile de viață pe care le facem pot influența semnificativ riscul de cancer.
Potrivit unui nou studiu, aproximativ 40% dintre cazurile de cancer pot fi prevenite prin modificarea stilului de viață. Un studiu publicat în CA: A Cancer Journal for Clinicians oferă mai multe detalii. Acesta subliniază că aproape jumătate dintre decesele cauzate de cancer în rândul adulților americani cu vârsta de 30 de ani și peste sunt legate de factori de risc care pot fi controlați. Pe listă se află fumatul, lipsa de activitate fizică, obezitatea și consumul excesiv de alcool, conform cercetătorilor de la American Cancer Society, citează StudyFinds.
Cel mai semnificativ factor de risc modificabil pentru cancer este fumatul. Prevalența fumatului a scăzut considerabil în ultimele decenii. Cu toate acestea, numărul de decese prin cancer pulmonar cauzate de fumat rămâne îngrijorător de mare în Statele Unite.
Dr. Farhad Islami, directorul de cercetare a disparităților în domeniul cancerului la American Cancer Society, subliniază importanța implementării unor politici cuprinzătoare de control al tutunului în toate statele. Aceste politici ar trebui să promoveze renunțarea la fumat. În plus, ar trebui să intensifice eforturile de screening pentru depistarea precoce a cancerului pulmonar, când tratamentele pot fi mai eficiente.
Studiul a analizat 30 de tipuri diferite de cancer
Cercetătorii au adunat date privind:
- ratele de diagnosticare a cancerului,
- decesele cauzate de cancer și factorii de risc pentru a estima numărul de cazuri
- decese atribuite factorilor de risc modificabili (excluzând cancerele cutanate non-melanom).
Studiul a analizat 30 de tipuri diferite de cancer. Factorii de risc evaluați au inclus:
- fumatul curent sau anterior,
- expunerea regulată la fumatul pasiv,
- obezitatea,
- consumul excesiv de alcool,
- consumul de carne roșie și prelucrată,
- aportul insuficient de fructe și legume,
- consumul insuficient de calciu alimentar,
- inactivitatea fizică,
- expunerea la radiațiile ultraviolete
- infecțiile virale.
Fumatul reprezintă 19,3% din noile diagnostice
Fumatul de țigară a fost responsabil pentru un număr semnificativ de cazuri de cancer, reprezentând 19,3% din noile diagnostice. De asemenea, fumatul a contribuit la 56% din cancerele potențial prevenibile la bărbați. Procentul a fost de 39,9% din cancerele prevenibile la femei.
Obezitatea s-a dovedit a fi al doilea cel mai influent factor de risc modificabil, contribuind la 7,6% din cazurile noi de cancer. Aceasta a fost urmată de consumul de alcool, expunerea la radiații UV și inactivitatea fizică.
Dr. Farhad Islami subliniază că intervențiile menite să mențină o greutate corporală sănătoasă și o dietă echilibrată pot reduce semnificativ numărul de cazuri de cancer și decese.
Stilul de viață te poate salva
Alegerile legate de stilul de viață au avut un impact semnificativ asupra riscului de apariție a anumitor tipuri de cancer, în unele cazuri într-o proporție uluitoare.
Factorii de risc modificabili au fost responsabili pentru 100% din cazurile de cancer de col uterin și sarcom Kaposi.
Pentru 19 dintre cele 30 de tipuri de cancere analizate, acești factori au contribuit la peste 50% din noile diagnostice. Majoritatea melanomelor de piele (92,2%), precum și a cancerelor de anus (94,2%), laringe (89,9%), plămâni (88,2%), faringe (87,4%), trahee (85,6%), esofag (85,4%) și cavitate bucală (83,7%) au fost, de asemenea, asociate cu factorii de risc studiați.
Cancerele pulmonare au fost cele mai frecvent legate de factorii de risc modificabili atât la bărbați, cât și la femei.
Vaccinarea poate reduce semnificativ riscul de infecție cronică
Autorii studiului subliniază importanța educării publicului despre prevenirea cancerului, având în vedere că majoritatea cazurilor sunt evitabile. Este esențial să se acorde prioritate clinicilor și locurilor de asistență medicală care pot oferi acces echitabil la tratamente. Se au în vedere inclusiv sesiuni de renunțare la fumat și vaccinări pentru diverse forme de cancer.
Dr. Ahmedin Jemal, vicepreședinte senior pentru supraveghere și știința echității în domeniul sănătății la Societatea Americană de Cancer, atrage atenția asupra vaccinurilor eficiente disponibile pentru virusul hepatitei B și HPV. Acestea pot preveni cancerul hepatic și mai multe tipuri de cancer asociate. E vorba inclusiv cancerul de col uterin și alte forme anogenitale și orofaringiene.
Vaccinarea, când este efectuată conform recomandărilor, poate reduce semnificativ riscul de infecție cronică și, implicit, riscul de cancer. Totuși, gradul de absorbție a vaccinului HPV în Statele Unite este încă insuficient.